На фона на повишаващите се лихви и ограниченото предлагане, което прави невъзможно придобиването на имот за все повече хора в развиващите се европейски държави, световните и местни инвеститори в недвижимо имущество залагат на сектора на жилища за отдаване под наем.

От почти нула преди пет години, институционалният жилищен пазар се разрасна до етап, в който инвеститорите твърдят, че се конкурира с този на офис сградите - като фокус за техните средства.

"В региона на Централна Европа има много градове с положителна демографска и икономическа динамика, както и жилищен пазар с недостатъчно предлагане," казва пред Reuters Станислва Кубацек, който отговаря за инвестициите в Източна Европа в шведската Heimstaden.

"Това са добри компоненти за инвестиции в жилищно имоти за отдаване под наем."

Инвестициите в сектора, най-вече в Полша и Чехия, скачат с 38% до 130 млн. евро през първото полугодие на 2022 г., според данни на CMS и CBRE.

По-високата доходност и възможността за растеж стимулират нови проекти

Датската NREP навлиза на полския пазар през 2021 г. и планира да инвестира около 500 млн. евро в жилищния и логистичния сектор през следващите три десетилетия с проекти в основни градове, като Варшава, Вроцлав, Гданск и Краков.

"Инвеститорите виждат ясно пазарна възможност, тъй като по-младите поколения стават по-отворени към наемите, следвайки една тенденция от миналите десетилетия в Западна Европа, докато предлагането на модерни имоти за отдаване под наем е много ограничено," казва Рюне Кок, главен изпълнителен директор на имотното подразделение на NREP.

Полша е най-голямата икономика в региона и изпъква със застаряващото си население в много от големите градове, както и с недостиг на около 3 млн. жилища, но Чехия и Унгария също предлагат възможности.

Радим Бахар, партньор в чешката инвестиционна компания Mint Investments, казва, че неговият фонд с капитал 1.25 млрд. чешки крони (54.81 млн. долара) проучва проекти в Прага, Бърно и Пилзен, като си е поставил за цел да добави между 300 и 500 апартамента към портфейла си през следващата година.

"Самите ние в момента сме изненадани от скоростта на промените и как пазарът се променя," казва той пред Reuters.

"Смятаме, че в следващите 10 години две трети от апартаментите, построени в тази страна, ще бъдат продадени на фондове като нашия, а само една трета на собственици на жилища."

По данни на Евростат пренаселеността на жилищата в Полша е близо 37%, в сравнение със средно ниво от 17.5% за ЕС.

Повечето от жилищата, които се предлагат, са апартаменти от комунистическо време, които имат остра нужда от модернизация. Това е предимство за строителните предприемачи, които могат да се прицелят в увеличаващия се брой чуждестранни служители с най-различни удобства и договори на английски език.

"Има огромно разминаване по отношение на неща, като качество, стабилност и предсказуемост при договорите между частните наемодатели и институционалните играчи," казва Марек Обуховиц, партньор в Griffin Capital Partners. "Това прави пазара атрактивен за играчите в сектора на жилищата за отдаване под наем."

Традиционните предпочитания на хората в региона да притежават, а не да наемат имот, се сблъскват с повишението на цените на жилищата след финансовата криза през 2008 г., в основата на което стоят икономическият растеж и ниските лихвени нива в продължение на десетилетие.

"Ще продължим нашата стратегия да инвестираме в големи полски градове," казва Анна Дафна, управляващ директор в G City Europe (известна преди това като Atrium European Real Estate).

По нейни думи компанията планира да стартира проект за изграждането на 500 жилища във Варшава през първото тримесечие на 2023 г.

Настоящата доходност от жилищните имоти е със 100 - 200 базисни пункта над тази в Западна Европа, според данни на Cushman & Wakefield, като за Варшава тя е 5%, а за Прага - 4.10%, в сравнение с 2.70% за Берлин, 3% за Амстердам и 3.25% за Лондон.

Демографските промени са друг фактор. Имиграцията към Полша - както преди, така и след началото на войната в Украйна, засили недостига на жилища, като същото важи и за бума в бизнес услугите, който привлича чуждестранни служители, които пък настояват за апартаменти с по-високо качество, допълва Дорота Високинска-Куздра, старши партньор в Collier's във Варшава.

"Много институционални инвеститори искат да се сдобият с предимството на първия," казва Високинска-Куздра.

Рязкото повшение на лихвите в региона през последната година остави някои потенциални купувачи извън имотния пазар. Разходите на строителните компании скачат.

Войната в Украйна също породи несигурност, така че някои от инвеститорите са фокусирани само върху довършването на настоящите проекти.

Инвеститори и анализатори обаче казват, че тези неща няма да изкарат от релси пазара, който се очаква да нарасне тройно до 2028 г. - до над 63 000 жилища в Полша, според скорошен доклад на PwC.

В отчета си за третото тримесечие германската TAG Immobilien AG обяви, че планира да ускори строителството на жилищни сгради в Полша, докато базираният в Будапеща Flatco Kft търси потенциални придобивания в унгарската столица.

"Търсенето е налице," казва Март Якои, главен изпълнителен директор на Flatco Kft.