Масови проверки на най-големия открит пазар на Балканите - този в Димитровград, провеждат данъчните от звеното за фискален контрол в НАП.

Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството стартира в 8.30 ч. на 18 декември, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.

Инспекторите са проверили повече от 22 обекта, като са установени 20 нарушения. Общо 15 от констатираните нередности са неиздаване на касова бележка, трима от търговците са работили без фискално устройство, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити.

Преди да се легитимират, данъчните инспектори са наблюдавали обектите, направили са контролни покупки, приложили са т.нар. способ "таен клиент", вследствие на което са установени нарушенията. На 14 от търговците е наложена административна мярка „запечатване на обект“.

Проверките на приходната агенция продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазят потребителите от недобросъвестни търговци.

От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи.

Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция - NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.