Еврото към днешна дата губи близо 7% от стойността си спрямо щатския долар.

Единната европейска валута обаче достигна по-рано през годината паритет спрямо зелените пари, което не се беше случвало от създаването й. Нещо повече – в известен период доларът дори беше по-скъп от еврото.

Какво да очакваме от валутата, с която ще се разплащаме по всяка вероятност и у нас през 2024 г.? Отговорът на този въпрос ни дават анализаторите от Капман:

Еврото през 2023 г.: Надявайки се на най-доброто, но подготвяйки се за най-лошото? 

През първите девет месеца на годината войната в Украйна, агресивното повишаване на лихвите от страна на Фед - на фона на умерената ЕЦБ, и газовата криза доведоха до спад на еврото под паритета с долара през лятото, като EUR/USD достигна дъно от две десетилетия от 0.954 в края на третото тримесечие.

Въпреки това, по-мекият от очакваното старт на зимата и твърдата позиция на ЕЦБ помогнаха на единната валута да възстанови част от загубите си през последното тримесечие.

Що се отнася до перспективите за еврото през 2023 г., инвеститорите остават фокусирани най-вече върху капацитета на ЕЦБ да повиши лихвените проценти в разгара на рецесия и непрекъснат инфлационен натиск, свързан с продължителната енергийна криза в Европа.

Въпреки това, тъй като пазарът пренастройва очакванията си в отговор на по-агресивната от очакваното политика на ЕЦБ на последната среща за годината, единната валута може да намери подкрепа през първото тримесечие на 2023 г. и EUR/USD да се задържи над 1.05.

От второто тримесечие на 2023 г. може да има нарастващи заплахи за перспективите за растеж на Европа, както и отрицателни ефекти върху сезонността.

В края на зимата европейските страни ще побързат да напълнят изчерпаните си запаси от газ, което може да навреди на условията за търговия на еврото, смятат още от една от водещите небанкови финансови групи у нас. 

Според анализаторите на Капман, най-добрият сценарий за еврото включва предотвратяване на рецесия, по-високи от очакваното запаси от газ на фона на мека зима и засилване на външното търсене, тъй като се очаква Китай отново да „отвори“ след COVID локдауните.

При най-лошия сценарий суровата зима заплашва устойчивостта на газовите резерви, а повишената вероятност от рецесия поставя под съмнение нагласите на ЕЦБ.

Повишаването на доходността и спредовете на пазара на държавни облигации в еврозоната също си заслужава да бъдат наблюдавани, тъй като рисковете за платежоспособността на периферни страни, като Италия и Гърция, могат да се появят отново на фона на нарастващите лихвени проценти и намаляващия растеж. 
 

Капман

Как се представи еврото през 2021 г.? 

Прогресивното отслабване на еврото, всъщност, започна през лятото на 2021 г., когато Фед беше първата централна банка, която намекна, че нормализирането на паричната политика наближава, и след това продължи до 2022 г.

Очакванията за по-агресивна лихвена политика на Фед се сбъднаха през първото тримесечие на 2022 г., когато щатската централна банка започна да повишава лихвите през март, докато ЕЦБ все още беше в средата на много хлабавата си политика.

Специфично рисково събитие - началото на войната в Украйна, също значително навреди на перспективите за еврозоната, засилвайки енергийната криза, която вече пламна през предишната зима.

Еврото се сблъска с един от най-предизвикателните периоди от създаването си, в резултат на агресивното повишаване на лихвите на Федералния резерв и покачващите се цени на природния газ в Европа, като холандският индекс TTF достигна исторически върхове от 350 евро / MWh през август.

Ценовата тенденция при EUR/USD започна да отразява нарастващата разлика в разходите за природен газ между Европа и Съединените щати, поставяйки първите в конкурентно неизгодно положение за разлика от вторите.

Двуцифрената рекордна инфлация в еврозоната накара ЕЦБ да заеме все по-агресивни позиции, повишавайки лихвите със 75 базисни пункта два пъти подред през септември и октомври.

След като падна до 20-годишно дъно от 0.954 спрямо долара, еврото най-накрая видя някои лъчи на надежда през октомври. Това се дължи на пазарните цени при по-ниските повишения на Фед през 2023 г., а също и на по-мекия от очакваното старт на зимата, който поддържа европейските запаси от газ високи.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард проведе една от най-емблематичните пресконференции в историята на ЕЦБ през декември. Въпреки че намали увеличението от 75 на 50 базисни пункта, централната банка сигнализира, че възнамерява да продължи рязкото и бързо повишаване на лихвените проценти през 2023 г., изненадвайки пазара, който оцени предишните по-миролюбиви настроения. 

Икономически перспективи за еврозоната за 2023 г.: Агресивна лихвена политика на ЕЦБ, въпреки стагфлацията

Капман

След две последователни повишения от 75 базисни пункта, ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта през декември 2022 г., както се очакваше.

Институцията също така обяви планове за количествено затягане (QT) през 2023 г., което води до месечен спад от 15 милиарда евро в портфейла на програмата за закупуване на активи (APP), започващ през март 2023 г.

Инфлацията в еврозоната беше 10% на годишна база през ноември - малко по-ниска от отчетените през октомври 10.6% на годишна база за всички времена, главно заради понижените цени на енергийните източници.

ЕЦБ очаква инфлацията да достигне средно 8.4% през 2022 г., преди да спадне до 6.3% през 2023 г. и 3.4% през 2024 г. Показателят, изключващ енергията и храните, се очаква да бъде средно 3.9% през 2022 г., 4.2% през 2023 г. и 2.8% през 2024 г.

ЕЦБ очаква икономиката на еврозоната да спадне през четвъртото тримесечие на 2022 г., а може би и през първото тримесечие на 2023 г., тъй като глобалната икономическа активност отслабва, а условията за финансиране се затягат. Рецесията обаче се очаква да бъде лека и кратка.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да бъде средно 3.4% през 2022 г., 0.5% през 2023 г. и 1.9% през 2024 г. за еврозоната.

Като цяло, независимо от оценката на ЕЦБ, че стагфлацията – състояние на висока инфлация и слаб растеж, ще бъде най-вероятният икономически сценарий през 2023 г., инфлационните заплахи днес получават по-висок приоритет сред членовете на борда на институцията, отколкото растежа.

Това по същество може да означава, че ЕЦБ може да запази агресивната си позиция по-дълго време и да повиши лихвените проценти значително, дори в условията на бавен растеж или рецесия.

Евро бичи катализатори за 2023 г.

Следните фактори могат да допринесат за бичи сценарий за еврото през 2023 г.:

Агресивна лихвена политика на  ЕЦБ за по-дълъг период

Агресивна лихвена политика на ЕЦБ за по-дълъг период от време е ясен фактор, който ще укрепи еврото. По-високите от очакваното лихвени проценти намаляват мотивацията на продавачите на късо да спекулират с еврото, като същевременно засилват убеждението на купувачите.

Облекчаване на страховете за енергийните доставки

Ако зимата се окаже по-топла от предвиденото, Европа може да се справи със сегашните си запаси от газ. Отварянето на допълнителни канали за доставка на газ, различни от Русия, може да намали притесненията за структурен недостиг на природен газ в Европа и скоковете на цените.

Повторното отваряне на Китай след локдауните заради COVID-19

Повторното отваряне на Китай след локдауните заради COVID-19 би увеличило търсенето на европейски износ. Огромните натрупани спестявания от китайските потребители през последните години могат да бъдат отприщени, тъй като ограниченията се вдигат, вливайки вълна от цикличен растеж не само в света, но и в Европа.

Слаба или никаква икономическа рецесия

Тъй като пазарът е донякъде негативен за икономическото представяне на еврозоната през 2023 г., избягването на рецесия или навлизането в много лека и краткотрайна такава би отворило благоприятна динамика за единната валута.

Спад на долара

Силата на еврото може да зависи и от глобалните променливи, като широко разпространено отслабване на долара, причинено от постепенното намаляване на инфлацията в САЩ, подобрените глобални икономически перспективи и миролюбивия Федерален резерв.

Тези резултати обаче са в рязък контраст по отношение на това, което Федералният резерв прогнозира през декември 2022 г. Ако тези бичи събития се материализират, EUR/USD може да успее да достигне 1.10-1.12 през следващата година.

Евро мечи катализатори за 2023 г.

От друга страна, отрицателен натиск върху еврото може да бъде упражнен през 2023 г. от следните фактори:

Гълъбите на ЕЦБ превъзхождат ястребите

Много по-миролюбиви гласове в борда на ЕЦБ могат да станат по-гласовити и да предизвикат агресивните, ако икономиката на еврозоната пострада и инфлацията намалее.

При този сценарий еврото може да пострада поради факта, че пазарът ще започне ценообразуване в намаляването на лихвите през втората половина на 2023 г. и впоследствие през 2024 г.

Газовата криза се появява отново

Ако следващата зима е по-студена и продължи по-дълго от очакваното, европейските запаси от газ ще започнат да се изчерпват по-бързо през февруари и март.

Поради продължаващия конфликт в Украйна спекулациите за необходимостта от презареждане на запасите от газ чрез увеличаване на вноса на втечнен природен газ биха имали отрицателно въздействие върху условията на търговия на еврото, оказвайки натиск за намаляване на единната валута.

Китай отлага повторното си отваряне

Ако COVID продължи да завладява Китай, може да се наложи властите да отложат плановете си за повторно отваряне заради увеличените смъртни случаи и заболявания в цялата страна.

Увеличаването на външното търсене няма да се материализира, а заради негативната сезонност на газа търговският дефицит на еврозоната ще се влоши много.

Настъпва продължителна рецесия 

През 2023 г. отрицателните фактори, възникнали през 2022 г., могат да започнат да показват своето въздействие, тъй като инфлацията тежи върху разходите на домакинствата и тъй като енергийната криза допълнително свива маржовете.

Тогава еврозоната ще се подготви за нова, продължителна рецесия и еврото ще бъде сериозно продавано.

Пазарен риск и FX убежища

Волатилността на рисковите активи може дори да нарасне през 2023 г. - в резултат на нови инфлационни опасения или финансови кризи, а инвеститорите могат да прибегнат към валути-убежища, като долар, йена или швейцарски франк, докато продават тези, които са по-тясно свързани с цикличния растеж, като еврото.

Ако тези мечи катализатори се материализират, EUR/USD може отново да се търгува около или под нивото на паритет.