Главният изпълнителен директор на Twitter - и нов собственик - Илон Мъск, си търси заместник. Спешно.

Това стана след крайните резултати от анкета, която самият Мъск пусна в любимата си платформа.

Тя поставя простичък въпрос: Трябва ли Мъск да напусне ключовата позиция. Милиардерът подчерта, че ще последва решението от анкетата.

Над 17 млн. души гласуваха, като 57.5% от тях с "да", посочва Клуб Z. Забележително е, че подкрепата към Мъск е толкова висока, като се има предвид, че множество от критиците му организираха за часове активни кампании за гласуване.

Twitter изтри акаунтите на известни журналисти, критикуващи... Twitter

Мъск твърди, че ще си удържи на думата - в момента, в който намери "някой достатъчно глупав, че да се хване на работа".

Милиардерът обаче показа и че не е доволен от резултатите, като заяви, че може би само платени потребители - тези, които дават 8 долара на месец за Twitter Blue - трябва да могат да гласуват в анкети. 

Факт е, че още в самото начало Мъск обяви, че поема поста временно и ще търси някой друг в близко бъдеще.

За три месеца в управлението на Twitter, милиардерът натрупа основно негативи. Бизнесменът, който купи компанията за над 40 млрд. долара, уволни моментално близо половината от служителите. После набързо въведе платена версия на верификацията, свали я и пусна отново преди седмица. 

Модерацията на Twitter на практика се срина, а за финал Мъск изгони от платформата редица журналисти, които отразяват именно социалната мрежа. Това доведе до осъдителни декларации от страна на ООН и ЕС.

А междувременно от това страдат и другите компании на Мъск - Tesla и SpaceX, на които също е номинално главен изпълнителен директор. Акциите на Tesla падат, а много от акционерите смятат, че той няма време да обърне особено внимание на основните си брандове заради Twitter.