Тулио Масони прави едни от най-ексклузивните вина в света, но не иска да ги пиете.

Изключителен предприемач, колекционер на произведения на изкуството и бивш инвестиционен банкер, той създава това, което описва като най-малката винарна в света, на върха на сграда от 16-и век в сърцето на Реджо Емилия.

Градът е известен като родното място на италианското национално знаме. Освен това е притиснат между Парма и Модена - в участък от земя, дал на Италия някои от най-известните й продукти за износ, включително суперавтомобилите Ferrari и Lamborghini и кулинарни продукти, като лазаня, тортелини, Prosciutto di Parma и Ragù alla Bolognese.

Това, че виното на Масони не попада на много маси в компанията на подобни храни, вероятно има смисъл, когато вземете предвид историята му. Той отглежда гроздето си на покрива на Via Mari 10 - адресът на сградата и името на самото вино.

Това е забележително място, защото през 1859 г. е посетено от Джузепе Гарибалди - революционерът, помогнал за обединението на Италия.

„Баща ми се занимаваше с винопроизводство“, казва Масони за CNN. „Наследих истинско лозе в провинцията около Реджо Емилия, но когато погледнах цифрите, разбрах, че бих похарчил повече пари за него, отколкото бих спечелил – затова го продадох.“

„20 години по-късно обаче съжалявах, затова си направих лозе в джобен размер,“ допълва Масони.

На малко над 18 квадратни метра Via Mari 10 дава само 29 бутилки червено вино годишно, които Масони след това оценява на внушителните 5000 евро (около $5000) всяка. Те не се продават в магазин за вино, а в художествена галерия - Bonioni Arte, само на няколко пресечки от лозето.

„Моето вино е форма на артистично изразяване, философска провокация, нещо, което да държите в хола си, за да можете да говорите за него с приятелите си и да им разказвате за лудия, направил лозе на покрива си“, казва Масони и допълва: „Моето лозе е неочаквано, стимулира мозъка и предизвиква нови мисли.“

Изкуството на лозата

Връзката между виното и изкуството започва с плодовете, тъй като лозите растат върху перголи, които, всъщност, са произведения на изкуството, направени от местния скулптор Оскар Акорси. „Моето грозде се бори с изкуството веднага щом се роди“, казва Масони.

Виното отлежава в дъбови бъчви, които са дело на друг местен художник - Лоренцо Меноци, и представляват мъж и жена. Масони кара Джузепе Камунколи, който рисува комикси на Marvel и е роден в Реджо Емилия, да създаде специален етикет за виното му.

Заради всичко това той насърчава своите купувачи никога да не отварят бутилките, а да се отнасят с тях като с произведения на изкуството. „Аз съм единственият производител на вино в света, който казва, че не трябва да пиете неговото вино“, казва той.

Лозите, които са Санджовезе, се хранят с яйца, банани, водорасли и гуано от славей, според Масони, но той казва, че тяхната „диета“ включва и гласовете, идващи от квартала – кавгите, ругатните и различните диалекти, които обогатяват и замърсяват плодовете, давайки им предимство пред гроздето от провинцията, което се радва само на тишина.

Масони отхвърля идеята, че виното му може да бъде оценено по традиционни начини, например чрез изолиране на вкусовете в неговия букет.

Той не може да скрие пренебрежението си към някои снобски аспекти на света на виното - особено към факта, че по-голямата част от големите италиански производители са от благороднически семейства.

Това може да изглежда в противоречие с цената на неговия продукт, но повечето бутилки са или раздадени, или добавени от галерията Bonioni като подарък за купувачите на значими произведения.

Според уебсайта му са останали 10 бутилки от най-новата реколта 2019 г., като много от предходните години са изчерпани.