От началото на 2022 г. американският лек суров петрол поскъпва с малко над 4%. Петролът от сорта Брент добавя малко повече към цената си – 6% спрямо края на миналата година.

Какво са очакванията за цените и кои ще са основните фактори, които ще определят движенията в стойността на черното злато през 2023 г.?

Отговорите на тези въпроси ни дават анализаторите на една от водещите финансови групи в страната – Капман.

Цените на петрола под натиск

Цените на петрола продължиха да падат в края на 2022 г., след силното начало на годината. Първоначалният скок след нахлуването на Русия в Украйна утихна.

Руският петрол все още си проправя път на пазара, глобалното затягане на паричната политика в по-голямата част от световната икономика, заплашващо растежа, както и политиката за нулев COVID в Китай също оказват влияние върху икономическата активност и на свой ред - на търсенето на петрол.

Докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, ръководени от Русия (ОПЕК+), се опитаха да балансират пазарите чрез промени в доставките, стратегическото освобождаване на петролните запаси от САЩ и Международната агенция по енергетика (МАЕ), както и ограничаването на цените на руския суров петрол, помогнаха за смекчаване на котировките.

Търсенето на петрол през 2023 г.

Докато американската икономика се очаква да се забави, свиването на европейските и британските икономики също е склонно да намали търсенето на петрол. Прогнозите на ОПЕК сочат, че най-големите увеличения на търсенето вероятно ще дойдат от Китай и Индия.

Очаква се тези икономики да нараснат съответно някъде между 5% и 6% през 2023 г. Облекчаването на COVID ограниченията в Китай, ако бъде продължено чрез смекчаване на политиката на нулева толерантност, може да осигури по-голяма подкрепа на търсенето.

Ръст в индустриалното търсене на бензина и дизела предполага скромно увеличение на световното търсене, прогнозирано от ОПЕК от 2.3% (2.25 милиона барела на ден) през 2023 г.

Доставките на петрол през 2023 г.

Очаква се САЩ да бъдат водещи в растежа на доставките от Северна и Южна Америка, докато руското производство (повлияно от нарастващите санкции и пределните цени) се очаква да намалее.

Доставките извън ОПЕК се очаква да се увеличат с около 1.5 милиона барела на ден. Увеличението на производството на ОПЕК в момента се очаква да бъде незначително през 2023 г. и да възлезе на около 0.05 милиона барела на ден.

Очаква се общото увеличение на предлагането на петрол през 2023 г. да не достигне растежа на търсенето, макар и незначително. Това предполага умерено покачване на цените от сегашните нива (към края на 2022 г.).

Основните възходящи "рискове" за цените на петрола намират форма в ескалиращото геополитическо напрежение и възможността за по-бързо от очакваното икономическо възстановяване в Китай (ако политиката на нулев COVID се радва на по-трайно облекчение). 

Пазарите ценообразуват в забавящ се темп на растеж на световната икономика, който цените на петрола вече частично отразяват. Низходящите рискове също остават, ако забавянето на растежа в САЩ премине към рецесия и това, което изглежда вероятна рецесия в някои части на Европа, се удължи.

Въпреки това ОПЕК+ побързаха да се противопоставят на заплахата от намаление на търсенето чрез ограничаване на предлагането, което отново би било вероятно противодействие.

Основен принос, който би могъл да катализира рязък спад в цените на суровия петрол, би бил, ако има деескалация на продължаващата война между Русия и Украйна, което предполага, че предлагането може, в крайна сметка, да бъде увеличено.

Прогнози за суров петрол брент

Американската администрация за енергийна информация в момента прогнозира средна цена от 92 долара за барел през 2023 г. Анкета на Ройтерс сред 38 икономисти/анализатори показва средна оценка от 100.50 долара за барел.

Капман

Технически преглед брент

Дългосрочната тенденция за петрола сорт брент засега остава низходяща, въпреки че се очертава корекция от свръхпродадената територия.

Очаква се плавно повишение до нива от 89-90 долара за барел. При пробив на тези нива се очаква тест в диапазона 102 - 105 долара, след което низходящия тренд ще продължи през второ и трето тримесечие на 2023 г. - до нива 89-90 долара. 

В края на 2023 г. цената вероятно ще се понижи до 75 долара за барел.