Ноктилуцентни облаци - най-редките в света, се появиха над залива на Сан Франциско миналия петък, само няколко дни след поредното изстрелване на ракета на SpaceX.

Фотографът Рейн Хейс ги забелязва над езерото Мерит в Оукланд, споделяйки снимки от рядкото явление в социалните медии и уведомявайки регионалния офис на Националната метеорологична служба.

От там потвърждават, че облаците са забелязани в района на Санфранциския залив преди изгрев слънце и че появата им е донякъде необичайна.

„Такива облаци са много редки на тази географска ширина, а също и през зимата. Това са най-високите и сухи облаци на Земята, образуващи се в мезосферата на около 80 над земята“, казва ученият по климата Даниел Суейн, цитирана от Daily Mail.

Ноктилуцентните облаци обикновено се срещат само в крайните части на Земята: Северния и Южния полюс. В САЩ те обикновено се появяват над Западното крайбрежие и само в северозападната част на Тихия океан.

Наричани още полярни мезосферни облаци, те се образуват между 76-85 км над земната повърхност, според НАСА.

Атмосферната циркулация изтласква въздуха нагоре, който след това се разширява и охлажда. След това водните пари се улавят в облаците, замръзват в ледени кристали и образуват прах.

Облаците съдържат и отломки от разпадащи се метеори, което им придава "шокиращ" син оттенък, когато отразяват слънчевата светлина. Те обикновено се образуват в края на пролетта и началото на лятото, когато ниските слоеве на атмосферата се затоплят.

Ноктилуцентните облаци могат да се видят дори от космоса, а астронавтите от Международната космическа станция са споделяли снимки на феномена.

През юли те бяха наблюдавани в определени части на САЩ, Канада и Европа в рамките на един уикенд.

Съществува теория, че изменението на климата също допринася за тяхното развитие и за появата им на невиждани досега ширини.

Например през 2019 г. подобни облаци са наблюдавани на юг - чак до Джошуа Трий в Калифорния, което предполага, че с повече парникови газове в атмосферата има повече водна пара, налична за образуването им.

Кора Рандал, професор в Университета на Колорадо Боулдър, каза пред The Washington Post, че по-честата поява на ноктилуцентни облаци може да се дължи на прекомерното количество водни пари в атмосферата - резултат от изстрелване на ракети.

В петък и събота Space X изстреля две ракети Falcon 9 от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния за безпрецедентен 15-и път в една календарна година.

Друго проучване предполага, че честотата на поява на ноктилуцентни облаци варира от година на година и дори от десетилетие на десетилетие, но като цяло те са станали „значително“ по-видими.

Междувременно, този тип облаци са описани за първи път в средата на 19 век след изригването на вулкана Кракатау, разположен в близост до остров Ява в Индонезия.

Вулканичната пепел се разпространява в атмосферата, създавайки ярки залези по света и провокирайки първите известни наблюдения на ноктилуцентни облаци.

Първоначално хората смятат, че те са страничен ефект от активността на вулкана, но дълго след като пепелта от Кракатау се утаява, тънките, светещи облаци остават в небето.