Хавайският Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света, изригна в неделя за първи път от 1984 г. насам, слагайки край на най-дългия период на затишие в историята.

Нощното небе над най-големия остров на Хаваите грееше в червено, когато лава избликна от върха на вулкана около 23:30 часа местно време в неделя, съобщава Reuters.

Изригването засега не заплашва населението, обитаващо склона под вулкана, според Геоложката служба на САЩ, цитирана от Reuters.

Експертите предупредиха обаче, че във въздуха може да има газове и фина пепел.

Мауна Лоа се издига на 4 169 метра над Тихия океан и част от веригата от вулкани, които образуват Хавайските острови.

Последното му изригване е през март и април 1984 г., когато потокът от лава се разпрострира на 8.05 км от Хило - най-големия град на острова.

Нито едно скорошно изригване на вулкана обаче не е довело до смъртни случаи, но изригванията през 1926 и 1950 г. са унищожили села, а град Хило е частично построен върху потоци лава от края на 19 век.

От агенцията за управление на извънредните ситуации на Хаваите съобщават, че са отворени два спасителни центъра на острова като предпазна мярка. Експертите подчертават, че няма вероятност лавата да застраши населените райони и не са издадени заповеди за евакуация.

Около половината от всички регистрирани изригвания на Мауна Лоа са се ограничавали само до върха, припомнят от агенцията.