Само допреди няколко месеца социалните мрежи бяха изпълнени със снимки и видеа на младежи, демонстриращи луксозния си начин на живот.

Те не разполагаха с обикновена работа, но въпреки това показваха скъпите си дрехи, почивки и коли в Instagram и TikTok.

Част от тези млади богаташи бяха инфлуенсъри, а други инвестираха в криптовалути. От The New York Times описаха този феномен по брилянтен начин – „всички забогатяват, освен вас“.

През 2018 г. от CNBC дори посочиха любимата кола на крипто богаташите – Lamborghini. Според проучване на NYT, общността смята, че най-добрият начин да се похарчат парите, спечелени от биткойн или етер, са именно моделите на италианския производител на суперавтомобили.

Доста неща обаче се промениха от 2018 г. насам. Светът премина през пандемията от COVID-19, Русия нахлу в Украйна, а две от големите борси за търговия на криптовалути фалираха. Това доведе до сериозен спад в стойността на всички криптовалути.

Оказа се обаче, че крипто зимата има отражение и върху друга собственост на инвеститорите – луксозните им автомобили. Част от тях вече обявиха скъпите си коли за продан в някои от най-популярните сайтове за продажба на употребявани коли, пише Hotcars.

В AutoTrader, например, могат да се видят няколко Mercedes-Benz G-Wagon, McLaren Spider и Lamborghini Urus.

Част от тези автомобили се предлагат с много добра отстъпка. Например, Mercedes G-Wagon от 2021 г., на около 5 000 км, може да се купи за 187 000 долара. А това е с 80 000 долара по-малко от каталожната му цена.

Подобни отстъпки от около 30% от покупната цена могат да се видят и при различните модели Lamborghini, обявени за продан от криптобогаташите.