Електрическите превозни средства станаха масови, но в същото време и почти невъзможни за закупуване. В резултат на това те бяха изпреварени по ръст на продажбите от електрическите велосипеди, които продължават "похода си" към масовата употреба. 

На този фон през изминалата година цените на горивата регистрираха резки повишения и спадове, които изнервиха шофьорите и транспортните компани. Какво обаче ни очаква през 2023 година? 

Ще се стабилизират ли цените на автомобилите? Ще зарежат ли хората своите джипове и миниванове, за да се възползват от плюсовете на електрическите велосипеди?

Електронното издание The Verge събра няколко смели прогнози за бъдещето на транспортния сектор през следващата година. Ето как изглеждат те: 

Все по-малко семейства ще притежават втори автомобил 

Все по-малко домакинства ще предпочитат опцията да притежават втори автомобил. Статистиката в САЩ показва, че броят на домакинствата с две или повече коли се е увеличил от 22% през 1960 г. на 59% през 2020 г. 

Употребяваните коли обаче струват средно по 34 617 долара, докатоза по-малко от 2000 долара човек вече може да си купи електрически скутер или велосипед. 

Възходът на електрическите велосипеди 

"Със затягането на бюджетите и нарастването на лихвените проценти очакваме повече домакинства да изберат електрическите велосипеди вместо второ четириколесно превозно средство", прогнозира основателят на Rad Power Bikes Майк Раденбау. 

Продажбите на електрически велосипеди сега превишават броя на продадените електрическите коли в САЩ.

Смъртните случаи на пътя ще започнат да намаляват 

Смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия ще започнат да намаляват в сравнение с последните няколко години или поне ще спрат да нарастват. Разходите за подобряване на инфраструктурата ще започнат да се покачват, което ще се отрази благоприятно върху качеството на пътищата. 

 Това прогнозира пред The Verge анализаторката Анджи Шмит, която е автор на книгата "Път с предимство: Расата, класата и тихата епидемия от смъртни случаи на пешеходци в Америка". 

По думите ѝ, смъртните случаи на пешеходци в САЩ ще достигнат исторически връх от около 8000 през 2022 година. 

Продажбите на електромобили ще растат много по-бързо

Продажбите на електромобили ще засилят темповете си на растеж, а инфраструктурата за зареждане, която липсваше до момента, ще се разширява, отчасти и заради държавните инвестиции.  

Общите продажби на електромобили в световен мащаб се очаква да достигнат 8.6 милиона през 2023 г., а през 2025 г. прогнозите са за почти 12 милиона продадени бройки.

Цените на автомобилите най-накрая ще започнат да падат

"Най-голямата ми прогноза е, че цените на автомобилите най-накрая ще започнат да падат - както тези на новите, така и на употребяваните. И то със сериозни темпове. Изминаха няколко години на постоянно поскъпване и надути цени поради силното търсене, ниските лихви по кредитите и проблемите по веригата за доставки, но мисля, че нещата най-накрая ще се нормализират през 2023 година", коментира автомобилният експерт Дъг ДеМуро. 

Според специалистите, масовите продажби на употребявани автомобили са работели много добре в условията на рекордно ниски лихвени проценти, но ситуацията става много по-трудна, когато заемите поскъпват.