Южна Корея официално премахна забраната за внос на секс кукли, съобщава AP.  Така страната се опитва да сложи край на дългогодишния дебат за това доколко правителството може да се намесва в личния живот.

Въпреки че няма изрични закони или разпоредби, забраняващи вноса на секс кукли в Южна Корея, хиляди подобни продукти са били задържани от митническите власти през годините, цитирайки спорна клауза в закона, която забранява вноса на стоки, "увреждащи красивите традиции на страната и обществения морал”.

Вносителите на продукти за възрастни заведоха редица дела по тези случаи, като повечето от тях бяха спечелени, а съдилищата наредиха на митниците да освободят конфискуваните секс кукли с аргумента, че те се използват единствено в личните пространства на хората и не уронват човешкото достойнство.

В понеделник Корейската митническа служба заяви в изявление, че е започнала да прилага преработени насоки за вноса на секс кукли за възрастни в реален размер. Властите обаче уточняват, че все пак ще забранят изрично вноса на секс кукли, наподобяващи деца, както и на такива, които използват образите на реални личности. 

Въпреки че решението отразява бавните, но постепенни стъпки на Южна Корея за ограничаване на намесата на държавата в личния живот, някои консерватинти организации се противопоставят на свободната търговия със секс кукли, тъй като смятат, че тези продукти задълбочават сексуалната обективизация на жените и подкопават обществения морал.

Южнокорейската компания Carenshare, която внася секс кукли, публикува официално изявление, в което се посочва, че решението на митническата служба да вдигне забраната за внос е правилно, но твърде закъсняло. Компанията заяви, че е претърпяла огромни загуби и че Южна Корея трябва да реформира други разпоредби, които имат отрицателно въздействие върху икономиката.

Южнокорейските власти не предприемат мерки срещу продажбата на секс куклите, произведени в страната, но тяхното качество като цяло е по-ниско от това на вносните, казва още управителят на онлайн магазина на компанията Лий Сан Джин, цитиран от AP.

Carenshare е завела отделни съдебни искове за обезщетение от правителството, тъй като много от върнатите от митниците секс кукли са станали неизползваеми, след като две години са престояли в складовете. 

Митническите служби вероятно държат над 1000 секс кукли, които са били изпратени в Южна Корея от 2018 г. насам.