Цената на природния газ в Европа тази седмица се понижи до нивата отпреди нахлуването на Русия в Украйна.

Фючърсите на "синьото гориво" на борсата в Нидерландия се търгуват под 77 евро за мегаватчас, което се случва за пръв път от февруари 2022 година насам.

В пика си през август цената на на газа на Стария континент надхвърли 345 евро за мегаватчас, в резултат на прекратяването на износа на природен газ от Русия за останалата част от континента в отговор на наказателните санкции на ЕС. В допълнение изключително високите температури през лятото увеличиха търсенето, като същевременно ограничиха предлагането .

Ръстът на цените доведе до скок на сметките за енергия на домакинствата и бизнеса и задълбочи кризата с разходите за живот в голяма част от континента.

Въпреки това, необичайно топлото за сезона време през зимата в голяма част от Северозападна Европа намали търсенето на отопление и позволи на континента да попълни запасите си от газ.

Още през ноември инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира рязко поевтиняване на газа в Европа през следващите месеци, тъй като страните са успели да се справят до голяма степен с доставките.

„Като основно правило, повишаването или спадането на цените на газа със 100 евро за мегаватчас води до промяна с около 3% в брутния вътрешен продукт на еврозоната. Потребителите трябва да поемат пълните разходи от промяната в цените на газа“, обясни главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг.

„Тъй като ЕС внася известно количество газ по дългосрочни договори с фиксирана цена, действителното въздействие върху сметката за внос на газ не е толкова ясно изразено. Но тъй като цените на електроенергията все още са до голяма степен свързани с цените на газа, общият негативен ефект от поскъването на газа, и съответно облекчението от евентуалната корекция, може да са по-ясно изразени", добави Шмидинг, цитиран от CNBC.

Миналата седмица Европейският съюз постигна споразумение за въвеждане на временен механизъм за ограничаване на цените на газа, който влиза в сила на 15 февруари.
 

Механизмът за „пазарна корекция“ ще се задейства автоматично, ако цената на "синьото гориво" за предния месец надвиши 180 евро за мегаватчас в три последователни дни и ако се отклони с 35 евро или повече от референтната цена за глобалните договори за втечнен природен газ през същите три дни.