Доставките по руските газопроводи за Европа през 2022 година са се сринали да най-ниското си ниво от разпада на Съветския съюз, съобщава Ройтерс.

Европа, която до миналата година бе най-големият купувач на руски газ, намали вноса заради конфликта в Украйна. Междувременно, Северен поток, който е един от основните руски газопроводи, беше повреден след серия от аварии.

Европейският съюз от години планира да намали зависимостта си от руската енергия, но след руската инвазия в Украйна през февруари Брюксел ускори действията си в тази посока.

Руската държавна газова компания Газпром заяви, че износът ѝ за държавите извън бившия Съветски съюз ще достигне 100.9 милиарда кубични метра тази година.

Това представлява спад от над 45% спрямо регистрираните 185.1 млрд. куб. м през 2021 г. и включва доставките за Китай през тръбопровода Силата на Сибир, чрез който Газпром достави 10.39 млрд. куб. м миналата година.

Директният износ на руски газ за Германия, най-голямата икономика в Европа, беше спрян през септември след серия от мистериозни взривове по газопровода Северен поток в Балтийско море.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече щетите "акт на саботаж".

Русия обвини персонала на британския флот за взривовете, но твърдението беше отхвърлено от Лондон.

Износът на руски газ през газопровода Северен поток достигна рекордните 59.2 милиарда кубичени метра миналата година.

Доставките на Газпром за страните извън бившия СССР са едни от най-ниските от разпадането на съветската държава през 1991 г.

Предишното постсъветско дъно на продажбите на газ беше регистрирано през 1995 година, когато от Русия бяха изнесени 117.4 милиарда кубически метра.

Междувременно Русия увеличава продажбите на втечнен природен газ по море, благодарение на арктическия завод Yamal LNG.

Производството на втечнен природен газ в Русия е нараснало с почти 10% за периода януари - ноември 2022 година до 29.7 милиона тона.

Москва твърди, че успява да компенсира по-ниския внос на газ в Европа с по-високи цени на енергията, като бюджетните ѝ приходи от петрол и газ се повишават с над една трета през първите 10 месеца на годината.

Газпром каза още, че добивът на газ през 2022 г. се очаква да бъде 412.6 млрд. куб. м, в сравнение с регистрирания през 2021 година 13-годишен връх от 514,8 млрд. куб. м.