Банковите депозити днес ни предлагат около 1% лихва, а покупката и отдаването под наем на имот ще ни генерира между 4 и 5% годишна доходност.

Междувременно, 2022 г. беше една от мечите за инвеститорите в криптовалути и акции, като голяма част от тях приключиха на отрицателна територия.

На фона на тези данни, днес ще ви представим пет инвестиционни идеи, към които може да се насочите през идната година.

Платформи за краудфъндинг за недвижими имоти

Искате ли да купите имот в процес на строителство, или да вложите пари в проект, от който ще генерирате доходност от наеми? Вероятно обаче парите не ви достигат. А защо да влагате огромна сума, за да печелите 4-5% годишно?  

В последните няколко години на пазара излязоха няколко популярни краудфъндинг платформи за имоти. Накратко – те предлагат опции на инвеститорите да влагат по минимум 100 евро в проект.

Строителните предприемачи или инвеститорите ползват платформите като лесен начин за набиране на средства за довършване на проекта си.

В следващите дни екипът на Darik Business Review ще ви представи част от популярните платформи за подобен вид инвестиране. Повечето от тях се промотират с реализирана доходност от около 8-12% годишно.

P2P платформи

Този тип платформи ни дават възможност да инвестираме дори и малки суми (10 евро или лева) в кредити.

P2P платформите представляват маркетплейс за кредити и възможност за директна връзка между хора със спестени средства и такива, които се нуждаят от заемен капитал.

Инвеститорите, които се насочват към P2P, търсят по-добра възвръщаемост от банковите депозити.

По-големите платформи показват на сайтовете си между 6 и 9% годишна доходност, но тя може да достигне и двуцифрени стойности.

Злато

Тук няма да говорим за купуването на златни кюлчета. Днес има и доста по-популярни опции за инвестиции в благородния метал. Това са така наречените ETF-и - или борсово-търгувани фондове, които следят цената на златото.

Или иначе казано – няма нужда да притежавате злато, което да се чудите как и къде да съхранявате.

Традиционно златото е смятано за актив-убежище в години с висока инфлация или военни конфликти.

Дивидентни акции

Част от търгуваните на борсата компании не само изплащат дивидент, но и го правят всяка година. По-големите, като Coca-Cola например, дори го увеличават на всеки 12 месеца.

Други, като Exxon и Apple, изкупуват обратно собствени акции, а това увеличава печалбата за всяка притежавана от нас акция. Освен това, разбира се, разпределят и дивидент.

Чрез закупуването на дивидентни акции можете да получите два вида доходност – дивидентна и капиталова, при положение че пазарите или компанията, в която ще вложите средства, отчетат ръст в цената си.

Изплатете дълговете си

Повишението на лихвите по кредитите, което вече започна и у нас, ни дава възможност да спестим пари, които на по-късен етап можем да инвестираме. Сериозни суми могат да бъдат спестени, ако изплатим заемите си с по-високи лихви - бързи кредити, задължения по кредитни карти или потребителски кредити с висока лихва.

Лихвите по кредитните карти днес у нас са около 20% (след изтичане на гратисния период), докато бързите кредити намаляват парите ви с 30-40 или дори повече проценти.

Според милиардера Марк Кюбан, изплащането на задълженията по кредитната карта е най-бързият начин да постигнем 17-18% доходност (бел. ред. за България лихвите са над 20%). Според него, ако използваме кредитни карти, не искаме да сме богати. 

* Материалът е с информационна цел и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение.