По данни на сп. Forbes в света има 2 668 милиардера. Данните са от годишното издание на класацията, публикувана през април 2022 г.

Общо 26 от всички милиардери не дочакаха новата 2023 г. Сред тях са хеджфонд мениджър, създател на енергийна напитка, собственик на империя за луксозни слънчеви очила и други.

Сред покойниците вече са Едуард „Нед“ Джонсън III, който в продължение на 40 години ръководеше гиганта при взаимните фондове Fidelity, съоснователят на Red Bull Дитрих Матешиц и основателят на хеджфондовете Tiger Management Джулиан Робъртсън.

Близо половината от починалите милиардери през изминалата година са американски граждани. Сред покойниците са още богаташи от Индия, Австрия, Франция и други.

Само двама от милиардерите притежаваха повече от 20 млрд. долара. Това са италианецът Леонардо дел Векио, основател на производителя на очила Luxottica, включващ марки, като Ray-Ban, Oakley и др., както и Дитрих Матешиц.

Повечето от починалите милиардери са на над 80-годишна възраст, а девет от тях доживяха до над 90 години. Най-млад през миналата година почина южнокореецът Ким Джунг-джу, които беше на 54-годишна възраст.

Най-много живяха инвеститорът в недвижими имоти Фонг Юн-Уа, починал през януари на 97-годишна възраст, както и Дейвид Готсман, доживял до 96 г. 

Той е основател на инвестиционната компания First Manhattan, а повечето си пари е спечелил от вложението си в акции на компанията на своя приятел Уорън Бъфет.

Готсман и Бъфет се запознават през 60-те години на миналия век, а First Manhattan днес управлява активи за над 20 млрд. долара.