За по-малко от три години COVID-19 успя да промени всичко: от начина ни на живот, игра и работа, до образованието на децата ни. И разбира се, всички настъпили промени успяха да натрупат цели състояния за една малка част от предприемачите по света.

Например, състоянието на Стефан Бансел, който е главен изпълнителен директор на Moderna, се повиши с 2400% - до 15 млрд. долара.

Ерик Юан, на когото осем пъти беше отказвана щатска виза, все пак успя да емигрира в страната на неограничените възможности, за да развие платформата си за видеоконферентни разговори Zoom. Това му донесе богатство от 29 млрд. долара по време на пандемията.

Баща и син пък станаха едни от най-богатите хора в САЩ, след като компанията им за продажба на употребявани коли Carvana отчете забележителни резултати в последните години.

Богатството на бащата Ърни Гарсия Втори достигна 21.8 млрд. долара по време на пандемията, за да се свие до 4 млрд. долара в момента. Заедно със сина му Ърни Гарсия Трети, те притежаваха 32 млрд. долара, след като книжата на Canvana поскъпнаха 25 пъти.

Най-новите милиардери по света успяха да спечелят парите си по няколко направления. Най-много – 14 от тях, се облагодетелстваха от оставането на хората по домовете им по време на пандемията.

Други 10 спечелиха милиарди от ваксините и работата от дома, а по 8 – от онлайн търговия и медицински консумативи. Общо шестима пък увеличиха състоянието си благодарение на платежни услуги, а двама – от производство на чипове.

Възходът и падението на COVID милиардерите дойде на фона на драстичното поскъпване на редица активи по време на пандемията. Това обаче беше съчетано със сериозен спад на икономиките по света, загуби на работни места и спестявания за по-бедните хора.

И всичко това на фона на факта, че 97 млн. души по света все още живеят с по-малко от 1.90 долара на ден, според доклад на Световната банка.

Според Bloomberg, нито един от посочените милиардери по света не е имунизиран от понижението на индексите. Глобалният MSCI All-Country World Index бележи спад от 25% от началото на 2022 г.

Това предизвика сериозни загуби за посочените по-горе милиардери. Те са съизмерими само с пониженията по време на Голямата депресия от 30-те години на миналия век, както и с финансовата криза от 2008 г.

Днес състоянието на Ерик Юан е по-ниско с 84% спрямо пика му по време на пандемията, докато най-богатият човек в Сингапур миналата година - Форест Ли, вече притежава 83% по-малко пари.

Спад от 82 на сто се отчита при богатството на Ърни Гарсия, а това на Стефан Бансел бележи понижение от 75%.

От общо 58 милиардери, натрупали състояние по време на пандемията, 26 живеят в Азия, 18 са в САЩ и Канада, а 10 са базирани в Европа.

Само двама от тях са жени - основателката и главен изпълнителен директор на FSN E-Commerce Ventures Фалгуни Наяр, чиято компания продава онлайн козметични продукти, както и най-големият акционер в бетинг компанията Bet365 Group Денис Коутс.

Днес състоянието на COVID милиардерите все още е значително по-високо спрямо предипандемичния период. Богатството им обаче средно се е понижило с 58% спрямо най-високата им стойност, изчисляват от Bloomberg.