Технологиите за автономно управление се пренесоха и при детските колички.

Канадската стартъп компания Gluxkind представи своята умна детска количка Ella на тазгодишното Изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (CES), където могат да бъдат видени някои от най-новите и нестандартни технологии.

Умната детска количка предлага до голяма степен същите технологии, които се използват в автономните автомобили и роботите за доставки, в това число система с два електромотора за нанагорнища и асистент за автоматично спиране по нанадолнища.

Подобно на Tesla с “автопилот,” технологиите в количката на Gluxkind използват сензори, които засичат предмети около нея. Всичко това обаче има за цел да служи като “допълнителен чифт очи и ръце,” според уебсайта на компанията, а не като заместител на човека, който се грижи за детето.

Количката Ella може да се движи сама, но само когато в нея няма дете. Тя използва камери, за да следи заобикалящата я среда и да се придвижва по тротоарите.

От Gluxkind предоставиха в YouTube видео с някои предимства на изобретението си за родителите, които вероятно и съвсем разбираемо са притеснени да поставят детето си в количка със собствен разум.

От основаната през 2020 г. Gluxkind са добавили и някои други функционалности към количката Ella, в това число “автоматично приспиване” и вградена устройство за бял шум, което да успокоява спящото дете.

Цялата система е оборудвана със столче за кола, бебешки кош и седалка за малко дете.

Срещу 3 300 долара родителите могат да се включат в списъка с предварителни поръчки за тежащата около 15 кг количка. Доставките й се очаква да започнат през април тази година, според уебсайта на компанията.