В продължение на пет поредни години Финландия заема първото място в класацията на най-щастливите държави в света на World Happiness Report. 

В подреждането за 2022 г. хора от 156 държави са помолени “да оценят живота си днес по скала от 0 до 10, като възможно най-лошият резултат е 0.”

Класацията също така разглежда фактори, които допринасят за социалната подкрепа, продължителността на живота, щедростта и отсъствието на корупция.

Франк Мартела е финландски философ и изследовател по психология, който изучава основите на щастието. Казва, че често му задават въпроса: Какво точно прави хората във Финландия толкова изключително доволни от живота?

Ето какво те не правят никога, за да поддържат високо качество на живот, според Мартела:

1. Не се сравняват със съседите си

Популярна част от произведение на финландски поет гласи “Kell’ onni on, se onnen kätkeköön”, което най-общо означава „Не се сравнявай и не се хвали с щастието си“.

Финландците наистина вземат това присърце, особено когато става въпрос за материални неща и явна демонстрация на богатство.

Мартела казва, че веднъж срещнал най-богатия човек във Финландия. Той бутал малкото си дете в количка към трамвайната спирка. Можел да използва скъпа кола или да си наеме шофьор, но вместо това избирал обществения транспорт.

Така изглеждат успелите хора във Финландия – като всички останали. 

Съвет за щастие: Фокусирайте се повече върху това, което ви прави щастливи и по-малко върху това да изглеждате успели. Първата стъпка към истинското щастие е да си зададете собствени стандарти, вместо да се сравнявате с другите.

2. Финландците не пренебрегват ползите от природата

Според резултатите от проучване от 2021 г., 87% от финландците чувстват, че природата е важна за тях, защото им осигурява спокойствие, енергия и отмора.

Във Финландия хората имат право на четири седмици почивка през лятото. Много от тях използват това време, за да се отправят към провинцията и да се потопят в природата. Колкото по-малко удобства, в това число електричество или вода в някои случаи, толкова по-добре. 

Много от финландските градове са застроени така, че много хора да имат достъп до природата на домовете си. Мартела казва, че живее близо до централния парк в Хелзинки, където редовно се разхожда.

Съвет за щастие: Прекарването на време сред природата повишава нашата жизненост, благосъстояние и ни създава усещане за личностно израстване. Намирайте начини да добавяте зеленина в живота си, дори и това да означава закупуването на няколко растения за дома.

3. Финландците не нарушават обществения кръг на доверие

Проучване показва, че колко по-голямо е нивото на доверие в една страна, толкова по-щастливи са гражданите й.

Експеримент с “изгубен портфейл” от 2022 г. тества честността на гражданите с „изпускането“ на 192 портфейла в 16 града по света. В Хелзинки 11 от 12 портфейла са върнати на собственика.

Финландците си вярват взаимно и ценят честността. Ако забравите лаптопа си в библиотеката или изгубите телефона си във влака, можете с доста голяма сигурност да очаквате да си ги получите обратно.

Децата също така често използва обществен транспорт от училище до дома и играят навън без родителски надзор.

Съвет за щастие: Мислете какво можете да направите за вашата общност. Как можете да създадете повече доверие? Как можете да подкрепите политики, които се градят на това доверие?

Малките жестове, като отварянето на вратата на непознати или отстъпването на място във влака, също са от значение.