За своята книга “Да отгледаш предприемач” Лиза Мачол Бисноу е разговаряла със 70 родители, които са отгледали много успешни деца. На въпроса на какви умения са учили децата си на ранна възраст има един конкретен отговор, който се появява най-често - любопитство.

Любопитството надхвърля простичкото желание да знаеш нещо. То включва това да се опиташ да поправиш нещо. Тук се включва и задаването на въпроси: Как работи това? Трябва ли да е по този начин? Може ли да го направя по-добро?

Как да научите децата си да бъдат по-любопитни?

Изненадващо, любопитството е рядко срещано умение в днешни дни. Кариерни експерти дори го наричат “обещаващо умение,” а учени от бизнес училището на Харвардския университет го посочват като силно търсена черта в дигиталната ера.

Любопитството позволява на човек да мисли по-задълбочено и критично, без да съди прекалено бързо и да достига до по-креативно заключения. 

Ето как участвалите в проучването на Бисноу родители са подхранвали любопитството у своите деца:

1. Те насърчавали децата си да поправят разни неща

Когато е на 24 години, Робърт Стивънс основава Geek Squad - компания за технологични ремонти, която впоследствие продава за 3 млн. долара.

Любопитството на Робърт за това как работят нещата започва, когато бил малко момче и развил бравите на всички врати у дома. “Родителите ми не се ядосаха, а просто казаха, че трябва да ги поставя обратно,” казва той.

Не след дълго той става известен като човека, който ремонтира различни неща в семейството. “Разглобих едно радио, за да го разуча. Хората казваха: ‘Робърт може да поправи всичко.’ Това ми даваше едно усещане за гордост и самочувствие.”

Поправянето на различни неща може да помогне на децата да развият умения за вземане на решения и решаване на проблеми. Ако имате нещо у дома, което има нужда от поправка, като изгоряла крушка или течащ кран, използвайте това като възможност да научите децата си какво трябва да правят.

Не е проблем също така да признаете, ако не сте сигурни как да поправите нещо. Да знаете къде да намерите точна информация е също толкова важно, колкото и да знаете нещо от самото начало.

2. Те им вдъхвали увереност да се справят с големи проблеми от реалния живот

Джесика Джакли е съосновател на платформата за кредитиране Kiva, която е отпуснала микрокредити за над 1 млрд. долара на малки компании.

“Майка ми градеше моята увереност всеки ден. Тя ми казваше, че мога да направя всичко, което поискам, без значение колко непостижимо и амбициозно изглежда. По много конкретни начини тя говореше за различни възможности за лидерство,” казва тя.

Те също така имали правило никога да не скучаят. “Винаги учехме неща заедно, играехме игри, изследвахме или си организирахме малки приключения. Този дух ме подготви да бъда предприемач – да бъда активно и да виждам възможности в света.”

3. Те са задавали трудните въпроси

Елън Густафсон е един от основателите на FEED Projects през 2007 г., която продава чанти и други артикули, за да набира средства за училищна храна. Днес тя е мисловен лидер в сферата на социалните иновации.

Майката на Елън - Маура, отдава успехите на дъщеря си на едно правило по време на отглеждането й: “Устоявайте на изкушението да вземате решения вместо вашите деца.”

Вместо винаги да казва на Елън какво да прави, Маура я насърчавала да бъде самостоятелна и да мисли сама. “Най-добрият начин да правите това е, като задавате въпроси на децата,” казва тя.

Да кажем, че детето ви е излязло навън по време на гръмотевична буря. Бихте могли да му кажете:

- “Постави се в много рискова ситуация. Как я анализира?”
- “Какво те накара да решиш да направиш това, което направи?”
- “Има ли нещо, което научи от това изживяване, което би те накарало да оцениш риска по различен начин следващия път?”

Умните въпроси показват, че уважавате преценката на вашето дете, което изгражда неговото самочувствие. Това също така го учи как да преценява риска и как да избира между различни възможности с множество компромиси и различни резултати.