Американската авиокомпания Delta Air Lines ще пусне безплатен Wi-Fi интернет в повечето си самолети от 1 февруари.

“Ще бъде безплатен, ще бъде бърз и ще бъде наличен за всички,” заяви главният изпълнителен директор на Delta Ед Бастиан по време на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Той допълни, че авиокомпанията е инвестирала над 1 млрд. долара в Wi-Fi технологии през последните няколко години.

Пътниците ще трябва да са членове на програмата за лоялност на компанията SkyMiles, за да получават достъп до интернет на борда. Клиентите, които не са членове на програмата, ще заплащат такса от 10 долара.

Над 500 от тяснофюзелажните самолетите на Delta, обслужващи “най-популярните маршрути” в САЩ, ще бъдат готови за пускането на безплатен Wi-Fi, обявиха от компанията.

Широкофюзелажните самолети, обслужващи международни полети и по-малките самолети за регионални полети, ще се сдобият с интернет до края на 2024 г.

Клиентите ще знаят дали полетите им имат безплатен Wi-Fi от обозначение в близост до вратата, от която се качват на самолета. Те също така ще могат да свързват по повече от едно устройство едновременно.

Изявлението, което беше направено вчера по време на Изложението за потребителска електроника, се подготвя от няколко години.

Бастиан обяви през 2018 г., че предлагането на безплатен Wi-Fi интернет е приоритет за компанията, но е необходимо време за подобряването на технологиите, така че клиентите да не изпитват проблеми с бавната скорост на интернета.

Delta в момента таксува пътниците с близо 50 долара на месец за Wi-Fi на полетите си в Северна Америка и 70 долара за международните полети. Компанията тества безплатен Wi-Fi в последните няколко години и направи изпращането на съобщения безплатно през 2017 г.

Delta е първата от трите големи щатски авиокомпании, която предлага безплатен Wi-Fi. United Airlines и American Airlines таксуват пътниците си за използването на интернет в самолетите, а JetBlue предлага безплатен Wi-Fi от 2017 г.

От Delta залагат на това, че безплатният интернет ще направи пътниците по-лоялни към компанията и ще разрасне допълнително програмата ѝ за лоялност, в която членуват около 100 милиона души.

През октомври 2022 г. Delta започна да си партнира със Starbucks и започна да предоставя на пътниците по 1 миля за всеки 1 долар, похарчен във веригата кафенета.

Бастиан прогнозира, че това партньорство ще увеличи броя на SkyMiles с 1 милион в рамките на година. Този брой обаче беше достигнат само в рамките на две седмици след началото на партньорството.