На днешната дата, 1 януари, преди 99 години е роден Чарли Мънгър - дясната ръка на легендарния инвеститор и филантроп Уорън Бъфет. Мънгър е заместник-председател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway.

Като най-близък бизнес партньор на Бъфет в продължение на повече от четири десетилетия, Мънгър допринася за растежа на Berkshire и превръщането ѝ в гигантска холдингова компания с пазарна капитализация от над 700 милиарда долара. Нейните дъщерни дружества, оперират в почти всички сектори на икономиката, включително застраховане, товарен железопътен транспорт, производство и разпределение на енергия, промишленост и търговия на дребно.

Кой е Чарли Мънгър и каква е неговата история? 

Чърли Мънгър е роден на 1 януари 1924 година в Омаха, Небраска. След като завършва училище, се записва в университета в Мичиган за дипломирането си, но след като САЩ се включват във Втората световна война, той се отказва от следването си, за да се запише във военновъздушния корпус.

Докато е в армията, той става офицер и започва да се среща с Нанси Хъгингс. Двамата сключват брак и имат три деца.

След края на войната Мънгър се записва в Юридическия факултет на Харвард, а след 8 години брак се развежда и оставя и всичките си спестявания на бишвата си съпруга жена си. Съдбата му нанася и още един тежък удар с внезапната смърт на 8-годишния му син Теди. 

Чърли Мънгър е напълно съсипан, но продължава да работи, опитвайки се да се върне към нормалния живот. 

След това се запознава с Нанси Бари, с която сключва брак, от който има две деца. След смъртта на баща си Мънгър се завръща в Небраска, за да издържа семейството си. Именно в този период от живота си той се среща с Уорън Бъфет. Малко след това се мести в Калифорния, но продължава да поддържа връзка със своя съгражданин. 

В Калифорния той отваря собствена адвокатска кантора, фокусирана върху недвижимите имоти. По това време Мънгър прави опити да развие и усъвършенства своите инвестиционни умения, като скоро той спира адвокатската си практика и се фокусира изцяло върху инвестициите, където прави добри печалби.  

През 1973 и 1974 година обаче инвестиционната му компания реализира големи загуби, което го принуждава да прекрати напълно дейността си през 1976 г. Няколко години по-късно той развива заболяване и остава сляп с едното око след операция.

Как започва партньорството с Уорън Бъфет?

Въпреки временните неуспехи, Чарли Мънгър продължава да развива финансовите си умения и скоро започва да инвестира заедно с Бъфет, като постепенно се превръща в негов инвестиционен съветник. Междувременно, и Мънгър, и Бъфет установяват че и двамата като тийнейджъри са работили за дядото на Бъфет в неговия хранителен магазин. 

През 1978 г. Мънгър става заместник-председател на Berkshire Hathaway, след като Бъфет придобива мажоритартия дял в компанията. 

Като заместник-председател, Мънгър е и вторият най-важен човек в управлението на всички активи на Berkshire, включително на онези, които Бъфет нарича „четирите гиганта“ - застраховането, делът в Apple, железопътния превозвач Burlington Northern Santa Fe Corporation и енергийната компания Berkshire Hathaway Energy.

Към края на 2022 година, според Forbes, нетното лично богатство на Чарли Мънгър възлиза на 2.5 милиарда долара. 

Освен с инвестиционния си гений, Мънгър е известен и със своята прямота. Докато Бъфет дипломатично избягва въпросите за криптовалутите, Мънгър заявява директно, че биткойнът е „създаден от нищото“ и е „метод за разплащане на престъпниците“. 

Той изразява тревогата си, че милиарди долари се изпращат на хора "които току-що са изобретили нов финансов продукт от нищото“.  

Мънгър е пословичен и със своя афинитет към търпението.  "Големите пари не са в купуването и продаването, а в чакането", обича да казва дясната ръка на Оракула от Омаха, който днес празнува своя 99-и рожден ден.