Археолози в Германия откриха едни от най-ранните доказателства за използването на дрехи от човека.

Учените са намерили следи от порязвания върху лапа на пещерна мечка, което предполага, че праисторическите животни са одирани заради кожите им преди около 300 000 години.

Откритието от Шьонинген, Северна Германия, е вълнуващо, защото – въпреки изображенията в популярната култура на пещерни мъже и жени, облечени в кожи, наистина много малко се знае за това какво са носели праистироческите хора и как са оцелявали през суровите зими.

Козината, кожата и други органични материали се разлагат, което означава, че преките доказателства за праисторически дрехи са оскъдни, посочва CNN.

Pixabay

„Проучването е важно, защото знаем сравнително малко за това как хората в далечното минало са се защитавали от стихиите. От този ранен период има само няколко доказателства за одиране на мечки, като Шьонинген предоставя най-пълната картина“, казва авторът на изследването Иво Верхейен, докторант в университета в Тюбинген в Германия.

Пещерните мечки са били големи животни - с размерите на полярна мечка, като са изчезнали преди около 25 000 години. Козината им се състои от дълги косми, образуващи ефирен защитен слой, както и от къси и плътни, които осигуряват добра изолация. 

Тя е подходяща за направата на прости дрехи или спално бельо, според проучване, публикувано в Journal Of Human Evolution.

Облеклото на древните хора вероятно се е състояло от кожи, увивани около тялото без сложни кройки. Иглите, необходими за ушиването на по-сложни дизайни, не се появяват в археологическите записи преди около 45 000 години.

Обектът в Шьонинген е най-популярен с откриването на най-старите известни дървени оръжия, които са използвани за убиване на плячка преди 300 000 години.

Трудно е да се разбере кога точно човекът е започнал да използва дрехи.

Генетични изследвания на въшки показват, че въшките по дрехите са се отделили от техните предшественици на човешката въшка най-малко преди 83 000 години и вероятно още преди 170 000 години, което предполага, че хората са носили дрехи преди големите миграции от Африка.