Крипто индустрията е загубила общо 3.9 милиарда долара през 2022 г. в резултат на инциденти, свързани със сигурността.

Това показват данните на платформата за киберсигурност Immunefi, цитирани от електронното издание Cointelegraph.

Проучването установява още, че хакерските атаки са основната причина за инцидентите, с дял от 95.6% от общия обем на загубените средства, докато измамите, фалшифицирането на данни и схемите от типа на финансовите "пирамиди" представляват останалите 4.4%. 

Според експертите на Immunefi, децентрализираните финанси (DeFi) са секторът, който е претърпял най-голям дял от загубите през 2022 г. (80.5%).

Регистрираните инциденти в DeFi сферата са общо 155 инцидента, което представлява увеличение от 56.2%, в сравнение с 2021 г. Системите на Bitcoin и Ethereum са най-потърпевшите през 2022 г.

„Чрез проактивно идентифициране и справяне с уязвимостите можем да защитим общността от вредите и да изградим доверие в тази област. Ако направим индустрията по-безопасна, всичко останало може да процъфтява“, коментира главният изпълнителен директор на Immunefi Мичъл Амадор.
 
Атаките на приложенията от DeFi сектора през декември миналата година са били най-ниските през 2022 г., според компанията за мониторинг и награди за грешки във веригата CertiK. Изглежда, че хакерите и експлоататорите може би са намалили активността си по време на празниците през 2022 г.

През декември 2022 г. средства на стойност 62 милиона долара са били откраднати от протоколи за децентрализирано финансиране. Въпреки че сумата е по-ниска, в сравнение с предходните месеци, експертите по киберсигурност предупреждават, че екосистемата едва ли ще стане свидетел на спад в измамите и кражбите през 2023 г., пише още изданието.