Rolls-Royce е продала рекорден брой автомобили през 2022 г., след като търсенето на коли от марката с цена от 500 000 долара остава голямо, въпреки опасенията от рецесия, според главния изпълнителен директор на компанията Торстен Мюлер-Отвос.

“Не сме забелязали никакво забавяне или спад,” казва Мюлер-Отвос пред CNBC. “Не отчитаме никакъв отрицателен ефект.”

Rolls-Royce е доставила 6 021 автомобила през миналата година, или с 8% повече, в сравнение с 2021 г. като това е първият случай, в който компанията преминава границата от 6 000.

Британският автопроизводител, който е собственост на BMW, не прави разбивка по печалби и приходи. От компанията обаче обявиха, че средната цена на автомобилите Rolls-Royce скача до 534 000 през миналата година, благодарение до голяма степен на програмата за доработки Bespoke.

С Bespoke клиентите могат да участват в дизайна и да получат доработка на своя Rolls-Royce - от уникален цвят на боята до персонализирани елементи на интериора.

Компанията също така отвори частен офис в Дубай, който може да бъде посетен само с покана, за да обслужва по-добре VIP и Bespoke клиенти в Близкия изток - най-големия пазар на автомобили Rolls-Royce със специални доработки.

Компанията също така планира да отвори още частни офиси по света в идните месеци.

Въпреки това САЩ си остава най-големият пазар на Rolls-Royce през 2022 г., като съставлява близо 35% от глобалните продажби на компанията, казва Мюлер-Отвос.

Китай, която е вторият най-голям пазар, отчита лек спад в продажбите, но въпреки това държи 25% глобален дял, а Rolls-Royce отчита втората си най-силна година там.

Според Мюлер-Отвос, отварянето на Китай би могло да помогне на страната да се превърне в най-големия пазар за компанията в бъдеще.

Най-продаваният модел Rolls-Royce през 2022 г. е SUV-ът Cullinan, който съставлява близо половината от глобалните продажби. Моделът Ghost е с над 30% дял от продажбите, а Phantom с около 10%.

Най-голямото представяне на компанията през 2022 г. беше първият електромобил на Rolls-Royce - Spectre, който слага началото на плановете й да премине изцяло към електрически автомобили до 2030 г.

За Spectre, който е с базова цена от 413 000 долара, имаше над 300 предварителни поръчки от клиенти в САЩ още преди да бъде официално представен през октомври. Мюлер-Отвос казва, че поръчките от САЩ продължават да се увеличават, без обаче да предоставя конкретни данни.

Rolls-Royce има много натрупани поръчки, които ще помогнат на компанията срещу евентуална рецесия, казва Мюлер-Отвос. Това означава, че всеки, който иска да си купи Rolls-Royce днес, вероятно ще трябва да изчака между 10 месеца и година, в зависимост от модела и характеристиките.

Що се отнася до 2023 г., Мюлер-Отвос посочна, че е трудно да се прогнозира толкова отрано, но твърди, че е предпазливо оптимистичен, че това ще е поредната силна година за компанията.