Пандемията "изстреля" в небето резултатите на всички бизнеси, опериращи в полето на онлайн търговията. 

При онлайн супермаркета eBag това е особено критично, тъй като ръстът в клиентите, ориентирали се към дигиталната покупка на хранителни стоки, е лавинообразен.

На този фон, в началото на пандемията компанията среща както технологични (заради по-серизния трафик към сайта), така и вътрешно-процесни проблеми (невъзможност да се закупят електронни устройства, коли, осигуряване на нови хора и т.н.), разказва Александров.

eBag се отличава от останалите компании в сектора по това, че приема поръчки само за капацитета, който има. Покупките се доставят в точно определен ден и час. Стратегията не се променя дори и в пандемичните месеци.

Най-голямото предизвикателство пред eBag по време на пандемията е бързо да разшири капацитета си, да успокои потребителите и да обърне внимание на редовните си клиенти.

Какви са плановете за развитие на компанията, очакваните резултати, средната стойност на поръчките и ще набира ли eBag свеж капитал в следващите месеци?

Отговорите на тези въпроси пред Darik Business Review даде основателят и изпълнителен директор на eBag Иван Александров.

Как се промени бизнеса на компанията през 2022 г.?

„Продължаваме да растем и през 2022 г. Виждаме постоянен ръст и в поръчките, и в клиентите“, казва Александров.

Според него най-голямото предимство пред eBag е селекцията на продукти. Именно това е един от факторите, които помагат на компанията да се развива.

Освен всички продукти, налични и в останалите онлайн супермаркети, eBag предлага прясно месо, специализирани млечни продукти, тестени продукти от откритата през 2021 г. пекарна, внимателно подбани плодове и зеленчуци от малки стопанства и други.

До края на годината потребителите ще могат да купуват и лекарства без рецепта от eBag. 

Резултатите

„Очакваме да завършим годината на около 60 млн. лева оборот спрямо 44 млн. лв. за 2021 г. Количката ни порасна от 100 лева на 110-115 лева, в зависимост от месеците на 2022 г.", казва  Александров и прогнозира, че компанията ще продължи да расте още по-бързо през ноември и декември.

„Бизнесът на eBag ще продължи да расте и през първото тримесечие на годината. Очакваме първите три месеца на 2023 г. да са по-силни от четвъртото тримесечие на 2022 г.", казва още той.

Данни на компанията сочат, че ежедневно се изпълняват между 1 500 и 2 000 поръчки. Максималният капацитет, постигнат през тази година, е около 4 000 поръчки. Зад подобрените резултати стои и реконструкцията на склада на компанията.

„Направихме една много голяма реконструкция, която ни отне около половин година. Времето беше разделено на две – три месеца планирахме и три месеца изпълнявахме промените, които бяхме заложили. Днес складът ни е с двойно по-голям капацитет и с подобрени звена за издаване и товарене на поръчките, които са изцяло дигитализирани“, казва Александров.

2023 година

„Спрямо ситуацията, в момента прогнозираме два варианта за ръст през идната година. Консервативните ръстове са 30+ процента, а реалистичните – около 45%", посочва основателят на eBag.

Стомилионна компания

По думите на Александров, една от целите, които той си е поставил, когато е създал бизнеса през 2015 г., е той да достигне 100 млн. лева оборот.

Това ще се случи със сигурност през 2024 г., прогнозира изпълнителният директор на eBag.

Какво се пазарува най-много днес в eBag?

"Най-търсени са млечните продукти, пресните плодове и зеленчуци, месото и рибата“, казва Александров. Според него, видът на храната е важен, но в eBag не се допуска компромис с вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.

Нов инвестиционен рунд

„Планираме да направим нов инвестиционен рунд през следващата година. На този етап ще се обърнем към настоящите ни инвеститори и фондове за дялово и рисково инвестиране (VC)”, казва изпълнителният директор на eBag.

По думите на Александров, в следващите години компанията може да се обърне към Beam пазара и Българска фондова борса.

Бъдещето пред eBag

В момента в компанията се работи по изграждането на изцяло нов автоматизиран склад. Очаква се той да е завършен до 2-3 години и да може да изпълнява по 15 000 поръчки дневно.

„Това ще ни позволи да изпълняваме поръчките по-бързо и по-ефективно, както и да намалим зависимостта си от човешка ръка“, посочва още Александров.