Криптоборсата Coinbase ще освободи около една пета от сужителите си в опит да пести средства на фона на спада на пазара на криптовалути.

Борсовият оператор планира да закрие 950 работни места, според блогпост на компанията.

Coinbase, която имаше близо 4 700 служители към края на септември, вече съкрати 18% от работната си сила през юни, изтъквайки като причина необходимостта за управление на разходите и “прекалено бързото” разрастване по време на бичия пазар.

Според Coinbase, предприетият ход ще доведе до нови разходи в размер на между 149 и 163 млн. долара за първото тримесечие.

Съкращенията, заедно с други мерки по преструктуриране, ще свалят оперативните разходи на Coinbase с 25% за приключващото през март тримесечие, се посочва в ново уведомление до регулаторните органи. 

Пазарите на криптовалути бяха разтърсени в последните месеци след фалита на един от най-големите играчи в индустрията - FTX. 

Криптовалутите пострадаха заедно с акциите на технологичните компании, тъй като инвеститорите избягваха по-рисковите активи на фона на икономическия спад. Биткойнът поевтинява с 58% през последната година, докато спадът в цената на акциите на Coinbase е от над 83%.

Coinbase се присъединява към редица компании, които обявиха, че закриват работни места, след като наемаха нови служители главоломно по време на пандемията.

Миналата седмица Amazon обяви, че ще закрие 18 000 работни места, докато Salesforce съкращава над 7 000 души, или 10% от служителите си.

Елон Мъск освободи близо половината от служителите на Twitter, след като пое контрола над компанията през миналата година, а Meta закри над 11 000 работни места или 13%. Криптокомпаниите Genesis, Gemini и Kraken също намалиха броя на служителите си.