Милиардерът Мак Кюбан казва, че в днешно време би бил също толкова щастлив, колкото и без 99% от неговото състояние, което се оценява на 4.6 млрд. долара.

В интервю за CBS 64-годишният собственик на отбора от НБА Далас Маверикс заявява, че не се нуждае от милиардите си. На въпрос дали би бил щастлив с “1% от състоянието си,” Кюбан отговаря: “Да. Ако имах също семейство, със сигурност.”

Трябва да се има предвид, че един процент от настоящето състояние на Кюбан, което от Forbes оценяват на 4.6 млрд. длара, са 46 млн. долара, което е доста повече, отколкото много хора ще видят през живота си.

Кюбан и семейството му биха могли да продължат да живеят щастливо с толкова много пари. Средностатистическият американец смята, че има нужда от около 1.7 млн. долара, за да се пенсионира спокойно, сочи проучване на компанията за финансови услуги Charles Schwab.

Преди време Кюбан се подготвя да се пенсионира с 2 млн. долара в банката на 32-годишна възраст, след като продава първата си компания MicroSolutions.

“Спечелих около 2 млн. долара след данъци,” казва Кюбан за продажбата. “Купих си доживотен пропуск за първа класа в самолетите на American Airlines и си казах, че няма да работя, а ще купонясвам като рок звезда във възможно най-много държави.”

Причината да се откаже от пенсионирането е, че прекалено много обича да се съревновава, заявява той за подкаста Re:Thinking през миналата година.

Тази неспособност да бездейства помага на Кюбан и неговия приятел Тод Уагнър да основат компанията за онлайн стрийминг Broadcast.com през 1995 г. През 1999 г. Yahoo плаща 5.7 млрд. долара в акции, за да придобие компанията, което превръща Кюбан незабавно в милиардер.

Кюбан казва, че е положил усилия, за да направи така, че огромното му богатство да не промени характера му и по тази причина смята, че би бил също толкова щастлив и със значително по-малко пари.

“Ако разговаряте с мои приятели от миналото, които все още са ми приятели, те ще ви кажат, че сега притежавам разни неща, но да се надяваме - не съм се променил толкова много,” казва Кюбан за CBS.

Най-добрият начин човек да си гарантира, че богатството няма да го промени, е просто да бъде благодарен за по-голямата сигурност и спокойствие, смята той.

“Просто се опитвам да ценя това, а да не го приемам за даденост и да не позволявам то да разглезва мен и децата ми,” казва Кюбан пред подкаста The HoopsHype Podcast през 2020 г.

Трябва също така да оценявате как късметът и случайни други фактори могат да подпомогнат успеха ви, казва милиардерът.

“Животът е наполовина случаен. Вие имате някакво ниво на контрол над половината от него, а другата половина е такава, каквато е,” казва той.

“Ако бях роден пет години по-рано и не бях правил бизнес в ранните дни на интернет, може би днес нямаше да знаете името ми. Затова никога няма да приемам това за даденост и ще се наслаждавам на всеки един момент.”