Независимо дали става въпрос за италиански чанти Prada от телешка кожа или за класически карирани палта Burberry, южнокорейците харчат най-много средства на глава от населението за луксозни стоки, сочат данни на Morgan Stanley.

От инвестиционната банка изчисляват, че общите разходи на южнокорейците за лични луксозни стоки са се увеличили с 24% през 2022 г. - до 16.8 млрд. долара, или около 325 долара на човек.

Това е доста повече, в сравнение с 55-те и 280-те долара на глава от населението, които се харчат за луксозни стоки в Китай и САЩ, респективно, според оценките на Morgan Stanley.

Луксозните марки подчертават силните си продажби в Южна Корея

От Moncler обявиха, че приходите на марката в Южна Корея са нараснали повече от два пъти през второто тримесечие, в сравнение с преди пандемията. Собственикът на Cartier - Richemont Group, отчете двуцифрен ръст на продажбите в Южна Корея през 2022 г.

От Prada казват, че блокадите в Китай са причина за седемпроцентния спад в продажбите ѝ на дребно за 2022 г., но според модната къща, това понижение е било “смекчено от силното представяне в Южна Корея и Югоизточна Азия.”

Анализаторите на Morgan Stanley обясняват, че в основата на търсенето на луксозни стоки сред купувачите в Южна Корея са увеличението на покупателната способност и желанието за демонстрация на социално положение.

“Външният вид и финансовият успех могат да резонират повече у потребителите в Южна Корея, отколкото в повечето други страни,” посочват анализаторите.

Демонстрацията на богатство също така е по-приемлива в корейското общество. Проучване на McKinsey установява, че едва 22% от участниците от Южна Корея смятат, че показването на луксозни стоки е лош вкус, в сравнение с 45% от японците и 38% от китайците.

Търсенето на луксозни стоки в страната е подкрепено и от нарастването на богатството на домакинствата. Данни на Централната банка на Южна Корея показват, че нетното състояние на домакинствата се е увеличило с 11% през 2021 г.

Около 76% от богатството на домакинствата в страната е в недвижими имоти, чиито цени нараснаха значително от 2020 г. насам.

От Morgan Stanley също така посочват, че популярни модни къщи използва известни корейци като рекламни лица, за да увеличат допълнително търсенето.

“Почти всички големи корейски знаменитости са свързани с водещи къщи за луксозни стоки,” се отбелязва в доклада, като Fendi и актьорът Мин-хо Ли или Chanel и рапърът G-Dragon.

Dior направи музикалната изпълнителка Rosé лице на своята колекция HardWear, която, според модната къща, е била много добре приета и е удвоила продажбите.

От консултантската компания Bain & Company обаче предупреждават, че показателят разходи на глава на населението не би трябвало да се използва при потреблението на луксозни стоки. “По дефиниция те не са масов пазарен продукт,” казва пред CNBC партньорът в Bain & Co Уейуей Ксян.

Toй предлага да се разпределят пропорционално общите разходи за луксозни стоки според броя на населението, което е от средната класа и нагоре, като, според него, това би било по-смислена мярка за отразяване на отношението и потреблението на луксозни стоки.

Неизползваният потенциал на Китай 

От Morgan Stanley казват, че процъфтяващият пазар на луксозни стоки в Южна Корея е добър пример за това в какво може да се превърне китайският пазар на луксозни стоки, където, според инвестиционната банка, „пазарната пенетрация не е достатъчно голяма.”

Анализаторите твърдят, че двете страни имат прилики в отношението към луксозните стоки като демонстрация на обществено положение. В момента годишните разходи за луксозни стоки на глава от населението в Южна Корея са над шест пъти по-високи от тези в Китай.

В световен мащаб от McKinsey прогнозират, че пазарът на луксозни стоки ще нарасне с между 5% и 10% през 2023 г., подкрепен от голямото търсене в САЩ и Китай.