В края на 2022 г. на пазара Beam на Българска фондова борса се проведоха четири първични публични предлагания. Три от емисиите вече се търгуват на борсата, а това съвсем скоро се очаква и за Мелифера.

Книжата на компанията ще започнат да се търгуват от 17 януари (вторник).

Мелифера успя да набере 1.06 млн. лв. от търсените от пазара 2 млн. лева.

Записани бяха 241 782 акции с емисионна цена от 4.40 лева за брой. Компанията предложи на инвеститорите 456 500 акции.

За компанията

Мелифера разработва специализирана храна с функционални ползи. На фокус са суперхраните, които се комбинират с екстракти от традиционни растения с медицински свойства, за да се създадат иновативни продукти.

Първият продукт под собствена марка на компанията MelliGEL е енергиен гел за спортисти и е предназначен за издръжливост и концентрация при продължително натоварване.

С набраните средства от първичното публично предлагане Мелифера планира да разшири капацитета си, като увеличи собствените си производствени мощности и добави към портфолиото си още иновативни храни, чиито рецепти вече са готови. 

Финансовите резултати

Мелифера се очаква да приключи 2022 г. с приходи от 202 хил. лв. и загуба от 43 хил. лв. За 2023 г. се очакват постъпления в размер на 1.05 млн. лв., а загубата ще се увеличи до 541 хил. лв.

Компанията се очаква да излезе на печалба през 2024 г., като, според прогнозите, тя ще възлезе на 1.86 млн. лв. Приходите на Мелифера за 2024 г. се очаква да нараснат до 6.478 млн. лв.