Най-голямото находище на редки земни елементи, които се използват в редица продукти - от мобилни телефони до ракети, беше открито в Швеция.

В момента в Европа не се добиват редки земни елементи, а шведски министър определи находката като начин да се намали зависимостта на ЕС от Китай.

Откритието също така се смята за "решаващо" за зеления преход, предвид очакваното повишение на търсенето на електромобили и вятърни турбини.

Около 98% от редките земни елементи, използвани в ЕС през 2021 г., са внесени от Китай. Сега се смята, че в далечния север на Швеция са открити 1 милион тона залежи.

Макар и значително количество, това е малка част от 120-те милиона тони резерви в световен мащаб, според оценки на САЩ.

Редките земни елементи включват 17 химични елемента, които се използва за производството на най-различни продукти и в инфраструктурата, чиято важност в ежедневния живот нараства.

Те могат да бъдат открити в мобилните телефони, твърдите дискове и влаковете. Редките земни елементи обаче са важни и за зелените технологии, в това число за вятърните турбини и електромобилите.

Някои от тях са от съществена важност за производството на военно оборудване, като системи за насочване на ракети. 

Извличането им е трудно и потенциално вредно за околната среда. Търсенето на редки земни елементи се очаква да нарасне петорно до 2030 г.

"Литият и редките земни елементи скоро ще бъдат по-важни от петрола и природния газ," заяви през миналата година комисарят на ЕС по вътрешния пазар Тиери Бретон.

На пресконференция вчера енергийният министър на Швеция Еба Буш заяви, че ЕС е "прекалено зависим от други държави за тези материали" и е необходима промяна.

"Електрификацията, самодостатъчността на ЕС и независимостта от Русия и Китай ще започнат в мината", увери тя.

Новооткритите суровини може да не достигнат до пазара в следващите 10-15 години, според главния изпълнителен директор на миннодобивната компания LKAB Ян Мострьом. Процесът по получаване на разрешително отнема време заради оценките на риска за околната среда.

Мострьом обаче призова властите да ускорят процеса, "за да гарантират увеличения добив на този тип суровини в Европа ".