Светът навлиза в “нова ера на чисто технологично производство”, което може да се оценява на стотици милиарди долари годишно до края на десетилетието, генерирайки милиони работни места, сочи нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Докладът, в който се говори за “зората на нова индустриална ера”, разглежда производството на технологии, в това число вятърни турбини, термопомпи, батерии за електромобили, слънчеви панели и електролизатори за водород.

В изявление към него от МАЕ посочват, че според анализите на агенцията, “глобалният пазар на масово произвеждани технологии за чиста енергия” ще се оценява на приблизително 650 млрд. долара годишно до 2030 г., което е над три пъти повече, в сравнение със сегашните нива.

От базираната в Париж организация обаче предупреждават, че прогнозата зависи от това страните по света да приложат напълно ангажиментите с енергията и климата — значителна задача, която ще изисква както политически, така и финансови усилия.

“Свързаните с производството на чиста енергия работни места ще нараснат повече от два пъти - от 6 милиона днес до близо 14 милиона до 2030 г.,” според МАЕ. “С напредването на прехода пък се очаква по-нататъшен бърз растеж на промишлеността и заетостта.”

Въпреки изброените по-горе неща, от МАЕ отбелязват, че има потенциални затруднения във връзка с веригите на доставки - отдавнашен проблем, който беше очерта още по-ясно в последните години от засиленото геополитическо напрежение и пандемията от коронавирус.

В доклада се посочват “потенциално рисковите нива на концентрация на веригите за доставка на чиста енергия — както при производството на технологии, така и при материалите, на които те разчитат.”

Китай, казват от агенцията, доминира в производството и търговията с “повече технологии за чиста енергия.”

Когато става въпрос за технологии в масово производство, като батерии, слънчеви панели, вятърни генератори, термопомпи и електролизатори, от МАЕ посочва, че трите най-големи страни производителки представляват “най-малко 70% от производствения капацитет за всяка технология, като Китай доминира при всичките тях.”

“В същото време, миннодобивната дейност при земни минерали от съществена важност е концентрирана в малък брой държави,” допълват от агенцията.

“Например, Демократична република Конго произвежда над 70% от кобалта в света, а само три държави – Австралия, Чили и Китай, съставляват над 90% от глобалното производство на литий.”

В коментар към доклада главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол казва, че планетата “би се облагодетелствала от по-диверсифицираните вериги на доставки при чистите технологии.”

“Както станахме свидетели с Европа и руския природен газ, когато зависиш прекалено много от една компания, една страна или един търговски маршрут, рискуваш да платиш сериозна цена, ако има сериозни сътресения,” допълва той.