Немският имотен пазар беше един от най-стабилните в последните десетилетия. Според анализатори, той обаче е изправен пред сериозен спад в следващите години.

Лихвите по ипотечните кредити отчитат сериозен ръст от началото на годината, като 10-годишните кредити с фиксирана лихва вече се предлагат на ниво от 3.9% спрямо 1% в края на 2021 г.

Именно това към днешна дата отказва все повече хора от покупката на имот.

Цените на недвижимостите вече паднаха с 5% спрямо март, според данни на Deutsche Bank.

Макроикономическият анализатор Йохен Мьоберт е на мнение, че имотите в Германия ще поевтинеят с 20-25% от върха си.

„Ако лихвите по ипотечните кредити са на нива от около 3.5-4%, тогава ще е нужна по-висока доходност от наеми за инвеститорите. Изхождайки от факта, че имотите са на относително фиксирани нива, това означава, че цените трябва да паднат", казва още Йохен Мьоберт, цитиран от CNBC.

Доходът от наеми е приоритет за немските инвеститори, като близо 5 млн. души в Германия получават приходи от отдаване на имоти под наем, според Института за икономически изследвания в Кьолн.

Страната е с втория най-малък дял на собственици на недвижими имоти сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според данни на Bundesbank.

И докато от Deutsche Bank не уточняват кога ще бъде достигнато дъното при цените на имотите, Мьоберт казва, че няма да е изненадан, ако това се случи в следващите шест месеца.

Според главния икономист на Berenberg Холгер Шимидинг, цените на имотите през следващата година ще паднат с 5 или повече процента.

Михаел Фогтлендер от Института за икономически изследвания в Кьолн смята - при положение че не са били налице енергийната криза и рецесията, имотите биха поскъпнали още.

Припомняме, че според доклад на UBS, два германски града – Франкфурт и Мюнхен, са в топ 4 на градовете, в които цените на имотите са най-близо до балон.

Скорошно проучване на Ройтерс показа, че имотните анализатори в страната очакват спад от 3.5% на цените през 2023 г.

Повече от 80% от ипотечните кредити в Германия са с фиксирани лихви, което означава, че голяма част от домакинствата в страната са купили имотите си при добри условия.

Според редица анализатори, пазарът на труда ще е от съществено значение за бъдещото движение на цените на недвижимостите.