Празниците около Коледа и Нова Година са отминали, а обикновено студените и мрачни януарски дни могат наистина да натежат над психиката. 

Експерти определят днешния 16 януари като „най-потискащия ден от годината“. 

Откъде идва това понятие и какво можем да направим, за да преборим тъгата? 

Понятието „Тъжен понеделник“ е измислено от психолога доктор Клиф Арнол, който създава формула, която показва, че третият понеделник на януари е особено тежък. 

В нея са включени фактори, като средно време за неспазване на новогодишните обещания, лошото време навън, задълженията, изминалото време от Коледа и нивата на мотивация. 

Арнол, който е бивш преподавател в Университета в Кардиф, заяви през 2019 г., че хората би трябвало да се възползват от тази възможност и да „обърнат нова страница“.

„Независимо дали става въпрос за нов кариерен път, запознанство с нови приятели, захващането с някакво хоби или резервирането на някакво приключение, януари е страхотно време, за да вземете тези важни решения,“ допълва той.

За справяне с чувството на отпадналост здравни експерти препоръчват комбинация от спорт, плодове и зеленчуци и витамин D, които да подобрят настроението ви и да ви помогнат да отблъснете тъгата през януари. 

Отказът или ограничаването на алкохола също се препоръчва за повишаване на енергийните нива и подобряването на съня.

Има ли научно обяснение за мрачното настроение през януари?

Много хора страдат от т. нар. сезонно афективно разстройство (SAD) през зимата и това състояние не се свежда само до днешния ден. Смята се, че проблемът е свързан в известна степен с начина, по който тялото реагира на светлината. 

Според основната теория, липсата на слънчева светлина може да попречи на част от мозъка, наречена хипоталамус, да работи правилно.

Това може да се отрази на отделянето на хормона мелатонин, благодарение на който изпитвате сънливост. Хората с SAD отделят по-високи нива от хормона от нормалното.

Отделянето на серотонин също може да бъде засегнато, което допълнително да се отрази на настроението, апетита и съня. Ниските нива на серотонин се свързват с чувството на депресия.