Празниците около Коледа и Нова Година са отминали, а обикновено студените и мрачни януарски дни могат наистина да натежат над психиката.  Експерти определят днешния 15 януари като „най-потискащия ден от годината“. 

Откъде идва това понятие и какво можем да направим, за да преборим тъгата? 

Понятието „Тъжен понеделник“ е измислено от психолога доктор Клиф Арнол, който създава формула, показваща, че третият понеделник на януари е особено тежък. 

В нея са включени фактори, като средно време за неспазване на новогодишните обещания, лошото време навън, задълженията, изминалото време от Коледа и нивата на мотивация. 

Арнол, който е бивш преподавател в Университета в Кардиф, заяви през 2019 г., че хората би трябвало да се възползват от тази възможност и да „обърнат нова страница“.

„Независимо дали става въпрос за нов кариерен път, запознанство с нови приятели, захващането с някакво хоби или резервирането на някакво приключение, януари е страхотно време, за да вземете тези важни решения,“ допълва той.

За справяне с чувството на отпадналост здравни експерти препоръчват комбинация от спорт, плодове, зеленчуци и витамин D, които да подобрят настроението ви и да ви помогнат да отблъснете тъгата през януари. 

Отказът или ограничаването на алкохола също се препоръчва за повишаване на енергийните нива и подобряването на съня.

Има ли научно обяснение за мрачното настроение през януари?

Много хора страдат от т. нар. сезонно афективно разстройство (SAD) през зимата и това състояние не се свежда само до днешния ден. Смята се, че проблемът е свързан в известна степен с начина, по който тялото реагира на светлината. 

Според основната теория, липсата на слънчева светлина може да попречи на част от мозъка, наречена хипоталамус, да работи правилно. Това може да се отрази на отделянето на хормона на съня мелатонин. Хората със SAD отделят по-високи нива от него от нормалното.

Отделянето на серотонин също може да бъде засегнато, което допълнително да се отрази на настроението, апетита и съня. Ниските му нива се свързват с чувството на депресия.

Може ли да се генерализира по този начин? 

Според някои учени, като Самар Маккъчън, доцент по психиатрия и поведенческо здраве в университета на Охайо, обаче цялото това нещо е „рекламен трик“. Арнол, всъщност, създава фразата „Тъжен понеделник“ през 2004 г. в сътрудничество с туристическата компания Sky Travel.

Дружеството “искало да увеличат продажбите си, твърдейки, че е открило най-депресиращия ден от годината, като се надявало това да насърчи клиентите му да пътуват повече през това време.”

Не е ясно колко успешен е бил този рекламен трик в генерирането на повече продажби. Една от индикациите е, че Sky Travel вече не съществува. Този рекламен трик обаче се оказва доста успешен в привличането на внимание към “Тъжния понеделник”, който надживява самата компания.

Противно на това, което формулата на Арнол може да показва, не всички се чувстват по един и същи начин в третия понеделник от януари. Всъщност, много хора може да имат супер радостен повод на този ден.

Несъмнено някои срещат любовта на живота си, раждат деца, печелят някаква награда, прекарват време с важен за тях човек или пък постигат някакъв успех. Нито един ден в годината не е страхотен или ужасен за всички, пише Forbes.