На 5 януари основателят на фалиралата крипто платформа FTX Сам Банкман-Фрийд се появи на "погребението" на собствената си империя.

Той пледира за невинност в делото по несъстоятелност на платформата, като дори поиска 500 милиона долара от блокираните ѝ активи, предназначени за кредиторите.

Банкман-Фрийд иска парите, за да плати съдебните такси за наказателния процес, по който е обвинен в източване на милиарди долари от клиентски депозити за лична употреба.

Искането на Фрийд е само един от началните етапи на цялата сага, която е на път да се превърне в дълга и хаотична битка, пише The Economist. 

Американските закони за обявяване в несъстоятелност са се развивали в продължение на векове, за да могат ефективно да "ликвидират" компании от различни сектори на икономиката.

Сега юристите трябва "в движение" да измислят как тези разпоредби могат да бъдат приложени към крипто сектора. 

През ноември миналата година FTX подаде молба за банкрут, която позволява на фалиралите фирми да реорганизират дейността си, вместо да я прекратяват изцяло. Процесът обикновено протича като законно регулиран преговорен процес между компанията и нейните кредитори.

Съдът установява какви са задълженията, а фирмата има за цел да убеди заемодателите да приемат компенсация под формата на дялове в бизнеса, а не пари в брой.

Ако успее, тя може да намали своята задлъжнялост и дори да изготви нови планове за растеж. Ако не успее, обикновено е принудена, в крайна сметка, да затвори врати. 

В едно голямо корпоративно преструктуриране може да има над 100 кредитори. Обикновено по-дългите дела от този тип продължават поне една година, а разрешаването на най-сложните може да отнеме и две.   

Но инвеститорите и вложителите в FTX са над 1 милион, което означава, че корпоративният "труп" на крипто борсата може да се окаже един от най-ужасяващите от юридическа гледна точка.

Разпадането на империята на SBF, както беше известен Сам Банкман-Фрийд в крипто средите, доведе до несъстоятелност други 134 предприятия в 27 държави. Те варират от нигерийската борса FTX Zuma до разработчика на онлайн игри Good Luck Games.

Делото може да отнеме десетилетие и да доведе до още обвинения в неправомерни действия. Докато подрежда бъркотията, Джон Рей III - наследникът на Банкман-Фрийд като шеф на FTX, се превръща в нещо като федерален следовател.

На последното изслушване в Конгреса на САЩ той обеща да повдигне още криминални обвинения, ако се натъкне на доказателства за неправомерни действия в компанията. 

Първата задача на съда по несъстоятелността е да установи общия размер на задълженията. По принцип, при подобни случаи кредиторите бързат да предявят претенциите си. Но в крипто индустрията нещата стоят по малко по-различен начин.

За мнозина привлекателността на съхраняването на богатство по този начин е неговата анонимност. А предявяването на иск по дело за несъстоятелност изисква проверка на самоличността, така че кредиторите трябва да преценят на кое държат повече - на своята поверителност или на средствата си. 

Някои инвеститори също не са склонни да признаят участието си. Но за да ги принуди да сътрудничат на разследването, съдът се съгласи да запази самоличността на 50-те най-големи кредитори на FTX в тайна, което е изключително необичаен ход.

В същото време, Джон Рей III се опитва да запази всички възможни останали активи на компанията. Това включва изграждането на корпоративни сметки от общия обем на това, което той нарича "най-лошото счетоводство, което някога е виждал". 

FTX дори не е отбелязала колко клиенти са депозирали средства в платформата ѝ. Милиарди долари са загубени от инвестиционната компания на Банкман-Фрийд Alameda. До 29 ноември юристите смятаха, че компанията поне няма големи външни заеми.

Но малко по-късно BlockFi - друга фалирала борса, поиска 500 милиона долара в акции, които FTX е държала в търговското приложение Robinhood, настоявайки, че са били предоставени като обезпечение за заем.

Досега Джон Рей III е установил само няколко милиарда долара налични активи. А това е само половината от битката – получаването им е още по-трудно.

В ранните спорове американските и бахамските власти прекараха месеци в тежки преговори, преди да постигнат съгласие за превеждането на токени на стойност най-малко 3.5 милиарда долара в САЩ. 

Новият ръководител на FTX се опитва да проследи и даренията на SBF, които той е отпускал на различни политици и благотворителни организации.  Джон Рей III е категоричен, че за част от тези средства ще бъдат заведени съдебни дела. 

Американските съдилища все още не са се изправяли пред задачата да осъществят мащабно преструктуриране на крипто компания, което би могло да създаде проблеми, пише още The Economist.

Криптовалутите съществуват от 15 години, но никой не може да даде еднозначно определение какво точно представляват. Суапове на токени се записват във виртуални счетоводни книги, базирани на блокчейн софтуер, който никой не контролира. 

Те не се вписват в закона за собствеността на САЩ, който предполага, че хората притежават вещи. Акциите имат сертификати за собственост, а столовете и масите, например, са притежание на конкретни хора или фирми.

За разлика от тях, записването на нещо в блокчейн система не може да бъде юридическо определение за собственост. 

Това означава, че дори и кредиторите, които решат да предявят своите претенции, може да не бъдат компенсирани. Когато някой борсов оператор, търгуващ с акции и облигации, фалира, клиентите са защитени от Единния търговски кодекс - закон, който урежда търговските сделки в САЩ.

Условията за използване на FTX обаче изрично пренебрегват този закон. 

На 4 януари тази година съдията по делото за друг крипто фалит постанови, че някои от кредиторите реално нямат права на собственост върху своите депозити. Клиентите на FTX може би ще трябва да чакат години, за да разберат какво ще получат.

Ако все пак бъде постигнато някакво споразумение, вложителите ще бъдат изправени пред друг проблем. По-голямата част от възстановимата стойност на FTX вероятно ще бъде в крипто токени.

Но когато дойде моментът за реалната ликвидация на FTX и разпределянето на плащанията за кредиторите, съдът ще трябва да изплати исковете в долари. Това повдига въпроса какъв обменен курс да се използва.

FTX притежава толкова много криптовалути, че продажбата им на търг може да предизвика рязък спад в пазарната им стойност.

Другата възможност е сметките на клиентите да бъдат прехвърлени на някоя платежоспособна борса. Така ще се избегне необходимостта да се източват пари от токени, които никой не иска, но "отломките" от най-срамния фалит в историята на криптовалутите ще продължат да се носят из индустрията години наред. А и за тях ще трябва да се намери купувач. 

На 5 януари американските регулатори се намесиха, за да спрат потеницална сделка, с която най-голямата крипто борса в света Binance можеше да поеме активи от Voyager - друга фалирала фирма, в размер на 1 милиард долара. 

И на фона на всички тези неизвестни, има едно нещо, което изглежда сигурно, пише още The Economist. FTX ще си отиде по същия начин, по който е съществувала - в абсолютен хаос.