Приличат на нещо от извънземна плантация на друга планета.

Но „живите“ скали на Румъния, известни като „трованти“, наистина са от тази Земя – и са естествено образувани от геоложки процеси.

Започвайки като камъчета и нараствайки с около пет сантиметра на хилядолетие, тровантите са уникални минерални структури, които имитират живота на растенията и бозайниците.

Причудливите камъни изглежда растат по същия начин като растенията и „раждат“ нови камъни точно като животните.

Те са открити в малко румънско село, наречено Костещи, на около 80 км западно от столицата Букурещ. Изглеждат като мехурчета и се различават значително по размер - някои с метри диаметър, други достатъчно малки, за да се поберат в дланта на ръката ви.

„Тровантите от Румъния имат много различна възраст“, казва д-р Мирча Тиклеану от Геоложкия институт на Румъния пред MailOnline. „Те не се появяват просто от земята, а присъстват в пясъци с различна геоложка възраст.“

Тровант е синоним на немския термин Sandsteinkonkretionen, което означава „циментиран пясък“. „Думата е използвана за първи път в геоложката литература от Румъния“, казва д-р Тиклеану.

Посетителите на обекта Костещи могат да се разходят покрай голямото разнообразие от сферични и елипсовидни трованти, които растат бавно с течение на времето в присъствието на дъждовна вода. Те се състоят главно от твърдо каменно ядро, заобиколено от пясък, който образува черупка.

Минералите в дъждовната вода образуват реакция, която създава вътрешно налягане, каращо скалата да расте и да се умножава.

Подобно на пръстените, които образуват обиколката на дърветата, тровантите разкриват слоевете си, когато се нарежат, всеки от които представлява период на растеж.

Въпреки че не са живи в научен смисъл, местните жители и туристите ги описват като „живи“ поради начина, по който изглежда, че се променят с времето. Костещи не е единственото място, на което се намират трованти. Проучване ги открива в цялата карпатска област на Румъния.

Въпреки това тези в Костещи са добре познати и имат големи диаметри. Те са сферични и яйцевидни, но много от тях имат двойна, сложна форма.

Една от характеристиките на тровантите на Костещи е наличието на множество „микротрованти“ на повърхността на големите. „Освен големите трованти, има много по-малки, несъвършени, но с ясна тенденция към сферичност“, се казва в проучването.

„Всички тези трованти са поставени в жълт, фин, среден или едър пясък, съдържащ и фин чакъл,“ допълват учените.