Румънската икономика се очаква да изпревари по ръст стагниращите икономики на своите съседи през тази година, подпомогната от финансиране от Европейския съюз, валутна стабилност и чужди инвестиции, които отчасти се дължат на връщане на производство (решоринг) от Русия и Украйна.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква румънската икономика да отбележи 3.1% ръст, като дори и прогнозата на Европейската комисия за ръст от 1.8% я поставя доста пред Полша (+0.7%) и Унгария, която се бори със забавяне на темпа на растеж и висока инфлация.

Всичко това идва след едно десетилетие, в което Румъния, която дълго време е една от най-бедните страни в ЕС с репутация за ширеща се корупция, успя тихомълком да се превърне във втората най-голяма икономика в Източна Европа след Полша, пише Reuters.

Според последните налични данни от Евростат, БВП на глава от населението, изчислен по паритет на покупателната способност, е 74% от средния за ЕС за 2021 г., което е с 21 процентни пункта повече, в сравнение с 2010 г.

На средностатистическия румънец са му необходими около 20 нетни месечни заплати, за да си купи нов автомобил Dacia Jogger, или същия срок колкото в традиционно по-богатата Унгария.

Трансформацията е постигната, въпреки че Румъния има история на политически нестабилна. В страната имаше падане на правителството през 2021 г. Перспективите пред Румъния са подкрепени от членството ѝ в ЕС и добрите отношения с Брюксел.

И докато Будапеща и Варшава спорят с Брюксел относно изискванията за върховенство на закона, с които върви помощта на стойност милиарди долари от Плана за възстановяване, Румъния вече получи над 6 млрд. евро под формата на грантове и евтини заеми.

Премиерът Николае Чука е казвал, че правителството има за цел да използва по над 10 млрд. евро годишно, които се равняват на около 4% от БВП, от близо 90-те млрд. евро финансиране от ЕС, предвидени за Букурещ до 2027 г.

Известен прогрес по отношение на съдебните реформи накара ЕК да препоръча през ноември вдигането на мониторинга, под който страната се намира от присъединяването ѝ към съюза през 2007 г.

"Ако всички антикорупционни мерки в плана за средства за възстановяване бъдат правилно приложени, Румъния може да се превърне в пример за добро управление в региона," казва пред Reuters неназовано официално лице от Брюксел.

От S&P, която подобно на други рейтингови агенции присъжда на Румъния най-ниския инвестиционен рейтинг в очакване на намаление на фискалния дефицит, са казвали, че очакват Букурещ да отчете напредък по договорените реформи, за да си осигури важните средства от Плана за възстановяване.

Относителната стабилност при румънската лея е друг фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който падна многократно до нови дъна през миналата година.

По-високите заплати от другата страна на границата вече накараха някои унгарци да започнат работа в индустриализираната Западна Румъния.

Проведено наскоро проучване на Reuters сред икономисти показва, че очакванията са за ново поевтиняване на форинта през 2023 г. и за леко понижение при леята.

Компаниите, които местят производството си от Русия и Украйна към намиращи се наблизо производствени центрове с ниски разходи, помагат най-вече за увеличението на преките чужди инвестиции до 9.39 млрд. евро в периода януари – октомври, като това е най-голямата им стойност за 10-месечен период, откакто Румъния се присъединява към ЕС.

Проучване от 2022 г. на Ernst&Young показва, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да установят или да разширят дейността си в Румъния, най-вече по отношение на веригите на доставка и логистиката, нареждайки страната на четвърто място в Европа сред страните, към които има намерения за инвестиции.

Румъния не разполага с агенция за инвестициите, но от министерството, което отговаря за малките компании и предприемачеството, казват през Reuters, че следят пет евентуални проекта за релокация от Русия, Беларус и Украйна на стойност 705 млн. евро.

Сред тях е и финландската компания Nokian Tyres, която планира да инвестира 650 млн. евро до 2024 г. в завод в северозападната част на Румъния - заможен регион, който граничи с бедни части от Унгария.

Пред икономиката има и препятствия, в това число големия дефицит по текущата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничните бюрократични спънки, които осуетяват развитието на инфраструктурата. Намаляването на фискалния дефицит може да се окаже трудно преди изборите през 2024 г.

Отношенията с ЕС невинаги вървят гладко. През декември Румъния остана извън Шенгенското пространство, след като Австрия гласува против приемането ѝ заради проблеми с имиграцията. Според Букурещ, присъединяването би добавило половин процентен пункт към икономическия растеж на страната.

Регионалните различия в страната са огромни, като някои селски райони все още нямат електричество, а в оживения Букурещ стандартът на живот надхвърля онзи на Източна Германия.

Това обаче се променя, според Мугур Исареску, който оглавява централната банка на Румъния от повече от три десетилетия.

"Наскоро бях в провинцията. Оживен трафик и в двете посоки. Така че положението не е такова само в Букурещ," заяви Исареску през ноември. "Не прилича на рецесия или на бедност."