След първите две седмици от новата година трите основни щатски борсови индекса бележат повишения.

Технологичният Nasdaq Composite оглави ръста с повишение от 5.9%, след като инвеститорите купуваха поевтинели акции на технологични компании. S&P 500 и Dow Jones нарастват с 4.2% и 3.5%, респективно.

Вчера щатските пазари бяха затворени заради деня на Мартин Лутър Кинг, а днес фючърсите на основните индекси бележат леки понижения. 

Фокусът на инвеститорите се насочва към корпоративните финансови резултати с началото на отчетния сезон.

Банките бяха в центъра на вниманието в петък, докато инвеститорите асимилираха коментарите относно вероятността от рецесия. Goldman Sachs и Morgan Stanley се очаква да обявят финансовите си резултати по-късно днес, следвани от авиокомпанията United Airlines.

Инвеститорите също така ще следят отблизо през седмица новините от Световния икономически форум в Давос.

Днес  Пекин обяви слаби данни за китайската икономика, която бележи ръст от 2.9% на годишна основа през четвъртото тримесечие. 

Ръстът за 2022 г. е 3.0% - доста под официалния таргет от 5.5% на местните власти. Ако изключим повишението от 2.2%, след като COVID удари първо през 2020 г., това е най-слабият икономически растеж от близо половин век. 

На валутните пазари доларът се отдалечи от многомесечните си дъна, докато йената се търгуваше близо до седеммесечен връх на фона на започналото днес двудневно заседание на Централната банка на Япония.

Европейските акции достигнаха близо деветмесечен връх вчера, като паневропейският индекс STOXX 600 затвори с повишение от 0.5% на 454.6 пункта, което е най-високото му ниво от април 2022 г.

Щатският лек суров петрол (WTI) поевтинява с 0.68%, до 79.32 долара за барел, докато брентът поскъпва с 0.27%, до 84.69 долара за барел.

Цените на петрола са близо до върховете си за месеца, след като облекчаването на ограниченията заради COVID в Китай засили надеждите за възстановяване на търсенето в страната, която е най-големият вносител на суровината в света.

Спот цената на златото отчита понижение от 0.38% до 1 910.68 долара за тройунция.