Груповото финансиране, или т. нар. "краудфъндинг" (от англ. crowdfunding), включва използването на малки количества капитал от голям брой хора за финансиране на някакъв проект или бизнес начинание. 

Груповото финансиране използва достъпа до огромен брой хора чрез социални мрежи и онлайн платформи. По този начин значително се разширява кръгът от потенциални инвеститори и предприемачи. 

Как работи краудфъндингът? 

В повечето държави се прилагат ограничения за това кой може да финансира нов бизнес и колко е максималният размер на подобна инвестиция.

Подобно на ограниченията за инвестиране в хедж фондове, тези разпоредби имат за цел да предпазват неопитните и дребните инвеститори и да не излагат твърде голяма част от спестяванията им на риск. 

Голяма част от новите предприятия се провалят, което изправя техните инвеститори пред сериозен риск от загуби. 

Груповото финансиране дава възможност на предприемачите да съберат малки суми от стотици и дори хиляди хора, в резултат на което потенциалният размер на инвестицията може да достигне и седемцифрени стойности, в зависимост от вида на конкретния проект. 

Чрез краудфъндинг може да се финансира абсолютно всичко - от създаване на нова видеоигра до строителство на недвижими имоти. 

Един от най-забавните проекти, получили краудфъндинг финансиране, е дело на човек, който искал да създаде нова рецепта за картофена салата.

Първоначалната му цел била да събере 10 долара, но в крайна сметка, кулинарът успява да привлече сума от 55 000 долара от близо 7000 инвеститори. 

Видове групово финансиране

Двете най-традиционни приложения на "краудфъндинга" са в две посоки - за стартиращи компании, които искат да пуснат продукт или услуга, или за хора, които са преживели някакъв вид извънредна ситуация.

Много хора, засегнати от природно бедствие, големи медицински разходи или друго трагично събитие, като пожар в дома, са получили финансово облекчение, до което иначе не биха имали достъп, именно благодарение на платформите за групово финансиране.

В повечето краудфъндинг платформи инвеститорите имат избор от стотици проекти, като минималната сума на вложенията е около 10 долара. Самите платформи генерират приходи, събирайки процент от набраните средства.

Сред водещите играчи в тази индустрия са платформи, като Kickstarter, Indiegogo и GoFundMe, които привличат стотици хиляди хора, надяващи се да създадат своята бизнес империя или пък да подкрепят следващия корпоративен "еднорог", превръщайки се в първите му вложители. 

През последните години някои краудфъндинг платформи, като Patreon и Substack, разширяват своя обхват и дават възможност на креативни създатели на съдържание – художници, писатели, музиканти или подкастери, да поддържат творческата си работа, като получават постоянен източник на доходи.

Предимства и недостатъци на краудфъндинга 

Най-очевидното предимство на груповото финансиране за една стартираща компания или физическо лице е възможността да си осигури достъп до голяма и разнообразна група от инвеститори и поддръжници.

Благодарение на социалните мрежи, платформите за групово финансиране са изключително ефективен инструмент за бизнеса да разшири аудиторията си и да получи финансирането, от което се нуждае.

Освен това много проекти за групово финансиране са базирани на различни бонуси и награди. Инвеститорите могат да участват в пускането на нов продукт, в замяна на което да получат подарък за своята инвестиция. Например, производител на нов сапун може да изпрати безплатно блокче на всеки от своите инвеститори. 

Видеоигрите са много популярна инвестиция за групово финансиране за геймърите, които често получават предварителни копия на играта като награда.

Груповото финансиране, основано на акционерния капитал, също става все по-популярно, тъй като позволява на стартиращите компании да набират пари, без да предават контрола на фондовете за рисков капитал. В някои случаи инвеститорите имат възможност да спечелят дялово участие в развиващата се компания.  

Потенциалните недостатъци на груповото финансиране, от гледна точка на инвеститорите, са свързани най-вече с по-високия риск, който е присъщ на всички стартиращи проекти.

От друга страна, възможността за диверсификация там също е голяма, тъй като сумата за инвестиция във всеки отделен проект е минимална. По този начин рисковете могат да бъдат минимизирани значително.

От гледна точка на компаниите, груповото финансиране е свързано с потенциални щети за репутацията ѝ, причинени от прибгването до подобен тип услуги (особено ако проектите ѝ не се приемат добре от инвеститорите).

Таксите, свързани с платформите за групово финансиране, трябва да бъдат калкулирани като разход, а на някои платформи, ако не бъде достигната поставената първоначална цел за набраната сума, всички привлечени средства се връщат обратно на инвеститорите. 

Примери за краудфъндинг финансиране 

Вече има голям брой продукти и бизнеси, финансирани чрез краудфъндинг, които впоследствие са се превърнали в големи и успешни компании. 

Американската компания Oculus VR, специализирана в производството на хардуерни и софтуерни продукти за виртуална реалност, беше финансирана чрез сайта Kickstarter през 2012 г.

Нейният основател Палмър Луки стартира кампания за набиране на пари, за да направи слушалки за виртуална реалност, предназначени за видеоигри. Кампанията събра 2.4 милиона долара, или десет пъти повече от първоначалната цел.

През март 2014 г. Facebook (сега Meta) придоби Oculus VR за 2.3 милиарда долара.

Друг пример за компания, постигнала успех с помощта на кампаниите на Kickstarter, е M3D. Тя е основана от двама приятели, които произвеждат малки 3D принтери.

Дейвид Джоунс и Майкъл Армани събраха 3.4 милиона долара за своя Micro 3D принтер на сайта за групово финансиране през 2014 г. Устройствотво вече се предлага в някои от най-големите търговски вериги в САЩ, включително и в платформата на Amazon.

През април 2019 г. предаваната на живо ролева игра Critical Role, в която участват група видни гласови актьори, събра 4.7 милиона долара само за 24 часа за най-новия си анимационен филм The Legend of Vox Machina.

Никоя друга кампания на Kickstarter за 2019 г. не е събирала подобна сума за толкова кратък период от време.