На днешната дата през 1942 г. на този свят се появява Мохамед Али, с рождено име Касиус Марселус Клей, който е считан за един от най-значимите спортисти на 20-и век и най-великия боксьор на всички времена.

Освен постиженията си на ринга, Али е известен с борбата си срещу расовата несправедливост в САЩ и извън нея.

Запомнен най-вече с боксьорските си умения и активизма срещу войните, Али е талантлив поет, а на по-късен етап от живота си се бори за правата за хората, страдащи от болестта на Паркинсон.

Ето няколко факта за Мохамед Али:

Мохамед Али е кръстен на аболициониста Касиус Марселус Клей

Мохамед Али се ражда като Касиус Марселус Клей в Луисвил, Кентъки. Той и баща му са кръстени на белия фермер и аболиционист Касиус Марселус Клей, който еманципира 40 души, които преди това са поробени от неговия баща.

Като боксьор Клей се присъединява към организацията Нация на исляма, а името му е сменено от неговия ментор Илайджа Мохамед на 6 март 1964 г.

Той започва да се боксира, след като колелото му е откраднато

Когато колелото му бива откраднато, Клей отива в полицията. Полицаят е и треньор по бокс и предлага на 12-годишното момче да се научи да се бие. Така Клей започва да тренира бокс, а 6 седмици по-късно печели и първия си мач.

До 22-рата си година Али вече е спечелил световната титла в тежка категория, побеждавайки бившия шампион Сони Листън. Преди този мач Клей произнася легендарната фраза, че ще “лети като пеперуда и ще жили като пчела”.

Печели златен олимпийски медал през 1960 г.

През 1960 г. 18-годишният Клей пътува до Рим, за да представлява САЩ на боксовия ринг. Той побеждава всичките си съперници и печели златен медал.

При завръщането си в САЩ получава отказ да бъде обслужен в ресторант заради това, че е чернокож. Впоследствие казва пред журналисти, че е изхвърлил медала си в река Охайо.

Отказва да се бие във войната във Виетнам

През 1967 г., поради религиозни причини, Али отказва да се присъедини към американската армия и да се бие във войната във Виетнам. Той е арестуван, а световната му титла е отнета. Спортната комисия на щата Ню Йорк отнема боксовия му лиценз, а той е осъден на затвор и глобен.

Али обжалва присъдата си, а през 1970 г. Върховният съд на щата Ню Йорк разпорежда лицензът му да бъде възстановен. През 1971 г. съдът отменя изцяло издадената срещу него присъда.

Али пише поезия

Мохамед Али е известен с различни фрази, които си измисля, за да дразни противниците си на ринга. През 1963 г. той записва албум с поезия на име „Аз съм най-великият“.

Али печели 56 от своите 61 мача като професионалист

През кариерата си той побеждава много боксьори, като Сони Листъn, Джордж Форман и Джо Фрейзър. 37 от неговите 56 победи са с нокаут.

Али претърпява първата си загуба като професионалист в „Мача на века“

След възстановяването на лиценза му Али си проправя отново път до битката за титлата в тежка категория. На 8 март 1971 г. той се изправя срещу непобедения Джо Фрейзър, който успява да защити титлата си и побеждава Али в последния рунд.

След това Али изиграва 10 мача преди да изгуби отново, а 6 месеца по-късно дори успява да победи Джо Фрейзър в мач, който не е битка за световната титла.

Участва в „Тътенът в джунглата“ срещу Джордж Форман

През 1974 г. Али се изправя срещу непобедения дотогава шампион Джордж Форман, като мачът се играе в Киншаса, Заир (сега Демократична република Конго).

Президент на Заир по онова време иска да популяризира страната и предлага на всеки от боксьорите по 5 млн. долара, за да се бие в Африка. Али печели в осем рунда и си връща титлата, която губи седем години преди това.

Али е първият боксьор в тежка категория, който печели световната титла три пъти

Али печели титлата в тежка категория три пъти през кариерата си. Първо побеждава Сони Листън през 1964 г. При завръщането си в бокса побеждава Джордж Форман през 1974 г.

Али печели титлата за трети път, след като побеждава Леон Спинкс през 1978 г., като я е бил изгубил само седем месеца преди това.

Али е диагностициран с болестта на Паркинсон на 42-годишна възраст

Али се оттегля от бокса през 1979 г., но се завръща за кратко през 1980 г. Той се отказва кокончателно през 1981 г., на 39-годишна възраст. На 42 г. е диагнозитициран с Паркинсон.

Въпреки това той продължава с публичните си изяви и пътува по цял свят заради хуманитарните и благотворителни каузи, в които участва.

През 2016 г. Али умира от септичен шок вследствие на респираторно заболяване. Днес той щеше да навърши 81 години.