Цената на петрола продължава да се покачва, на фона на нарастващия оптимизъм относно възстановяването на китайското търсене, който до голяма степен компенсира страховете от глобално икономическо забавяне през 2023 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в месечения си доклад, че отварянето на китайската икономика след пандемията ще стимулира силно възстановяване на търсенето на суров петрол тази година.

Но картелът също така остави прогнозата си за глобалното търсене на петрол непроменена, като за тази година се очаква повишение от 2.22 милиона барела на ден.

Фокусът на пазарните участници сега се насочва към месечния доклад на Международната агенция по енергетика, който се очаква да бъде публикуван по-късно през деня.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол отчитат ръст от малко над процент - до ниво от 81.35 долара за барел, докато тези на сорта брент регистрират повишение от 0.8 на сто до 86.65 долара за барел. 

Бросовите индекси на Уолстрийт затвориха с разнопосочни изменения късно снощи. Акциите на повечето компании от сектора на потребителските стоки, технологиите и петролния добив поскъпнаха, но при телекомуникациите и услугите настроенията бяха по-скоро негативни. 

Индексът на "сините чипове" Dow Jones Industrial Average загуби 1.14% от стойността си, широкият S&P 500 регистрира минимален спад от 0.2%. Nasdaq Composite пък добави 0.14%.

Книжата на Goldman Sachs се понижиха с над 6%, след като финансовите резултати на американската банка от четвъртото тримесечие не покриха очакванията на инвеститорите, на фона на нарастващите разходи, слабостта в потребителския банков бизнес и 48-процентния спад в приходите от инвестиционно банкиране.

Morgan Stanley обаче повиши пазарната си оценка с над 6%, след като представи по-добри от очакваните резултати за четвъртото тримесечие.

Рекордните приходи в бизнеса на банката за управление на богатството компенсираха слабостта в инвестиционното банкиране, на фона на по-ниската активност при сключването на корпоративни сделки.

Комуникационните услуги също оказаха натиск върху американския капиталов пазар, понижения регистрираха книжата на Verizon Communications, Warner Bros Discovery и Netflix.

На валутния пазар тази сутрин доларът поскъпна с над 2.2% спрямо японската йена до ниво от малко над 130 йени за долар, след като централната банка на Япония взе решение да запази лихвените проценти на настоящите им рекордно ниски нива.

Институцията заяви, че ще запази монетарните стимули в близко бъдеще, въпреки че инфлацията в страната вече е два пъти по-висока от целевото равнище. 

Еврото остана стабилно на ниво от 1.0782 спрямо щатския долар.