Най-старият човек в света - френската монахиня Лусил Рандън, почина на 118 години, предаде BBC.

Госпожа Рандън, която приема името сестра Андре през 1944 г., е починала в съня си в дома за възрастни хора в Тулон, Франция.

Родена през 1904 г. в Южна Франция, тя преживява две световни войни и посвещава голяма част от живота си на католицизма, пише darik.bg.

"Само добрият Бог знае" тайната на нейното дълголетие, казlа тя пред репортери.

Монахини, отглеждащи канабис, се молят за добра реколта (снимки)

Родена, когато Тур дьо Франс е организирана само веднъж, сестра Андре е преживяла и 27 френски държавни глави.

Говорителят на нейния старчески дом Дейвид Тавела сподели новината за смъртта й пред репортери във вторник. „Има голяма тъга, но... желанието й беше да се присъедини към любимия си брат. За нея това е освобождение“, заяви той.

Монахиня, която спечели „Гласът на Италия“, стана сервитьорка в Испания

Говореше се, че сестра Андре поддържа близки отношения с братята си. Веднъж тя казва пред репортери, че един от най-хубавите й спомени е безопасното им завръщане от битките в края на Първата световна война.

„Беше рядкост. В семействата обикновено имаше двама мъртви, а не двама живи“, спомня си тя.

Въпреки че е незряща и разчита на инвалидна количка, сестра Андре се грижи за други възрастни хора - някои от които много по-млади от нея.

Белгийски монахини произвеждат бира, за да ремонтират обителта си

В интервю от миналия април за агенция AFP сестра Андре посочва: „Хората казват, че работата убива, мен работата ме поддържаше жива - продължих да работя, докато навърших 108 години.“

По време на същото интервю тя казва, че би й било по-добре в рая, но продължава да се наслаждава на земни удоволствия, като яденето на шоколад и пиенето на чаша вино всеки ден.

Сестра Андре влезе в Книгата на рекордите на Гинес миналия април като най-възрастния човек в света след смъртта на Кейн Танака - японка, която живя до 119-годишна възраст.

Това не е първият път, в който тя попада в книгата на рекордите. През 2021 г. тя е най-възрастният човек, излекувал се от COVID. 

Сестра Андре е родена в протестантско семейство, но по-късно приема католицизма, преди да бъде кръстена, когато е на 26 години.

Монахиня влиза в затвора, похарчила хиляди долари за казино и почивки

Водена от желанието си да „отиде по-далеч“, тя се присъединява към орден на монахини, известен като Дъщерите на милосърдието, около 15 години след решението си да се присъедини към Католическата църква.

Тя е назначена в болница във Виши, където прекарва по-голямата част от трудовия си живот - около 31 години.

В едно от последните си интервюта тя призовава: "Хората трябва да си помагат и да се обичат, вместо да се мразят. Ако споделяхме всичко това, нещата щяха да бъдат много по-добри."