Гръмоотводите се използват за безопасно насочване на светкавиците още от времето на Бенджамин Франклин, който е един от "пионерите" в тази област.

Но техният малък обхват и фиксираната конструкция ги правят неефективни за защита на големи площи. 

В днешно време обаче разполагаме с технологии, които могат значително да подобрят ефективността на защитата от мълнии, пише електронното издание Engadget. 

Европейски изследователи успешно са тествали система, която използва лазерни импулси, насочващи светкавици към гръмоотвод с височина 8 метра.

Устройството обаче не е ограничено от физическите си размери и може да покрива много по-широки области. В случая - до 180 метра, като дори може да прониква през облаци и мъгла.

Дизайнът йонизира молекулите на азота и кислорода, освобождавайки електрони и създавайки плазма, която провежда електричество. Тъй като лазерът изстрелва 1000 импулса в секунда, е значително по-вероятно да прихване светкавицата, още докато тя се формира.

В проведените тестове мълниите са следвали лъча на разстояние от 60 метра.

Изследователите изследват системите за лазерно насочване на светкавиците от години, но до този момент основните ограничения на технологията са били свръзани с късите разстояния, които може да покрие, и сравнително бавните импулси, които е по-вероятно да пропуснат освобождаването на статичното електричество в облаците. 

Съвременните лазери обаче изстрелват 100 пъти повече импулси в секунда, отколкото предишните поколения.

По всяка вероятност обаче ще мине много време, преди лазерите да бъдат използвани на практика. Една от причините за това е тяхната цена - лазерът, използван в експеримента на Политехническия университет в Париж, например, струва около 2.17 милиарда долара. 

Учените планират значително да разширят обхвата на лазерните гръмоотводи, така че един 10-метров прът да може да покрива ефективно радиус от половин километър. 

Ако учените успеят, пробивът може да направи мълниезащитата жизнеспособна в големи области. Това би било полезно за много индустрии, като например за защита на площадките за изстрелване на ракети.

Там ударите от мълнии могат да предизвикат забавяне на мисията, ако са твърде близо до траекторията на полета. 

Лазерите могат да се използват и за защита на летища, електроцентрали, гори и други обширни места, където потенциален удар може да се окаже катастрофален.