Списъкът на технологичните компании, които съкращават хора, става все по-голям, а това със сигурност не е добър индикатор за текущото състояние на икономиката.

Тенденцията обаче може да се окаже решаваща за перспективите на сектора, а инвеститорите вероятно ще трябва да потърсят другаде, ако се оглеждат за бърз растеж, пише The Wall Street Journal. 

По-рано тази седмица Meta Platforms - компанията майка на Facebook, обяви първите мащабни съкращения в 18-годишната си история. Компанията заяви, че ще съкрати повече от 11 000 служители, или 13% от общия си персонал. 

Производителят на бизнес софтуер Salesforce също започна да съкращава служители тази седмица. В един от първите си ходове, след като придоби Twitter, Илон Мъск съкрати около половината от работната сила на социалната мрежа.

Lyft, Stripe и iBuyer Opendoor Technologies също обявиха големи съкращения. Подобни съобщения дойдоха и от Netflix, Shopify, Tesla, Snap, Compass, Peloton, Twilio, Lyft, Stripe и много други имена от Силициевата долина.

Междувременно, Amazon.com заяви, че ще "замрази" наемането на нови хора за няколко месеца, а Google на Alphabet помоли някои служители да кандидатстват за нови работни позиции, ако искат да останат в компанията.

Могат ли съкращенията в Big Tech да повлияят на икономиката?

Любопитното в тази тенденция е, че въпреки забавянето в общите темпове на наемане на нов персонал, в сравнение с началото на годината, пазарът на труда в САЩ остава в много добра форма.

Икономиката добави 261 000 работни места миналия месец, броят на хората, които подават нови молби за безработица всяка седмица, е нисък, а свободните работни места все още са много. 

Въпреки че съкращенията в технологичния сектор присъстват в заглавията на медиите, те изглежда все още не успяват да повлияят значително на 153-милионния пазар на труда в САЩ.

Но, въпреки това, те засягат компаниите с най-високи пазарни оценки в света. Бумът на онлайн бизнеса, предизвикан от кризата с COVID-19, накара много от тях да екстраполират силни траектории на растеж, като съответно наемаха и допълнителен персонал.

Технологичните мениджъри изглежда повярваха в светлото бъдеще и успяха да "продадат" този оптимизъм на инвеститорите. 

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг в съобщение до служителите в сряда призна, че е бил сред онези, които са вярвали, че „ще има постоянно ускорение, което ще продължи дори след края на пандемията“. 

Изискването на Apple потребителите да удостоверяват изрично своето позволение устройствата им да бъдат проследявани навреди на способността на онлайн платформите да продават таргетирани реклами. Секторът на социалните мрежи беше засегнат особено силно. 

Междувременно, и икономиката се забави драстично, така че съкращенията в технологичния сектор може и да са просто предварителна индикация за това, което ще последва и в други сектори. 

Но част от факторите, които направиха бързо развиващите се технологични компании привлекателни за инвеститорите, беше способността им да се противопоставят на икономическите цикли.

Когато САЩ загубиха 8.6 милиона работни места през 2008 и 2009 г., Google и Amazon продължиха да наемат служители. Сега, когато същите тези компании вече започват да се поддават на икономическите цикли, те наподобяват все повече "остарелите" бизнеси, които трябваше да се изместят  или разрушат.

Кои ще са новите имена в технологичния сектор?

Най-новият списък от технологични "суперзвезди" не е сляп за тази страховита метаморфоза. Meta беше толкова отчаяна да се ребрандира в очите на инвеститорите, че смени името си, за да отрази своя ключов продукт в лицето на метавселената, още преди той да бъде създаден.

Но спешната задача сега е да се намалят разходите и да се генерират допълнителни приходи. Илон Мъск търси начини да подсили най-новия си бизнес чрез абонаменти, видео и платено съдържание. Но той далеч не е единственият, пише още изданието.

Имотната платформа Zillow се отказа от алгоритмите, подпомагащи покупко-продажбата на жилища и се съсредоточи отново върху своя изпитан бизнес за подпомагане на имотни брокери.

След 15 години опити да замени кабелната телевизия, стрийминг платформата Netflix капитулира пред натиска за растеж, добавяйки реклами.  

Технологичните шампиони обаче понякога успяват да "преоткрият" себе си. След първоначалния си възход в края на 80-те и началото на 90-те години, Apple се търгуваше като "залязваща" компания до 2000 г. Но появата на iPod през 2001 г., а след това и на iPhone през 2007 г., я превърнаха в най-скъпата компания в света. 

Инвестициите на Microsoft в облачните технологии и игрите също възстановиха величието на софтуерния гигант. Но историята е пълна с обратните примери, като RCA, Xerox, Polaroid, Palm, Yahoo, Nokia и BlackBerry.  

И ако от миналото могат да се извадят някакви поуки, то може да се направи смелата прогноза, че бързоразвиващите се технологични компании, противопоставящи се на икономическата "гравитация", които предстои да се превърнат в любимци на бъдещите инвеститори, вероятно няма да са днешните популярни имена. 

Много по-вероятно е техните бъдещи основатели да се окажат някои от току-що съкратените служители на Meta, Twitter или Salesforce. Може би те вече разговарят в студентското си общежитие или в някой споделен работен офис, а някой от тях казва: „Знаете ли какво би било наистина страхотно?“.