Щатските борсови индекси S&P500 и Dow Jones изгубиха по близо 2% във вчерашната сесия, като това са най-големите им еднодневни понижения от повече от месец, след като изнесените слаби икономически данни подсилиха страховете относно евентуална рецесия, а изказвания от страна на ръководители на Федералния резерв влошиха допълнително нагласите на инвеститорите.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 1.24%. Това е и първият спад за индекса от осем сесии насам, докато S&P500 и Dow Jones записаха най-големите си понижения от 15 декември.

Изнесените преди отварянето на пазарите вчера данни показаха, че продажбите на дребно и производствените цени в САЩ падат с повече от очакваното през декември, а производството в щатските заводи отчита по-голям спад от очаквания.

Мрачните нагласи бяха подсилени от изявлението на Microsoft, че съкращава 10 000 служители и от изказванията на президента на подразделението на Фед в Кливланд Лорета Местър и на Джеймс Булард, който оглавява подразделението в Сейнт Луис.

Те заявиха, че очакват лихвите в САЩ да надхвърлят 5% тази година. 

Доларът възстанови част от вчерашните си загуби и поскъпва в азиатската сесия днес. Еврото е поставено под лек натиск и се търгува на ниво от 1.1078 спрямо щатската валута.

По-късно днес се очаква протоколът от последното заседание на Европейската централна банка, както и изказване на председателя на финансовата институция Кристин Лагард на Световния икономически форум в Давос.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с над 1.5% - до 78.23 долара за барел, докато спадът при брента е от 1.27% до 83.90 долара за барел. 

Спот цената на златото нараства с 0.32%, до 1 909 долара за тройунция днес.