Когато става въпрос за приготвянето на чаша кафе, капсулите имат репутация на вредни за околната среда, тъй като често са трудни за рециклиране.

Ново проучване от Университета на Квебек в Канада обаче предполага, че капсулите може би не създават толкова отпадък, колкото традиционната машина за кафе.

Проучването хвърля нова светлина относно ефектите върху климата на най-популярната напитка в света – смята се, че по света всеки ден се консумират по 2 млрд. чаши кафе, като средностатистическият американец пие по три чаши на ден.

Кафето се приготвя по най-различни начини, а популярността на капсулите за кафе нарасна след създаването им преди около четири десетилетия. Стойността на пазара на капсули за кафе е нараснала с 24% в периода 2021 – 2022 г. до 12.33 млрд. долара в световен мащаб.

Въпреки тяхната популярност, капсулите отдавна разделят почитателите на кафето, които осъзнават ефекта, който кофеиновият им навик оказва върху околната среда.

Малките пластмасови или алуминиеви капсули са критикувани за това, че производството им е енергоемко и че създават ненужни отпадъци. Германският град Хамбург дори стигна дотам, че забрани използването им в държавни сгради през 2016 г.

Учените обаче твърдят, че капсулите може би не създават толкова отпадък, колкото останалите начини на приготвяне на кафе, особено когато се погледне на по-общият жизнен цикъл на една чаша от кофеиновата напитка.

В проучването си учените са изчислили общите емисии парникови газове, които създава всеки метод за приготвянето на 280 милилитра кафе.

Техният анализ включва целия процес – от производството на кафени зърна (което е най-замърсяващата част) до количеството отпадъци, което се озовава в сметището, след като чашата е изпита.

Резултатите леко се различават в зависимост от това как се приготвя кафето. Учените, например, са изчислили и емисиите, когато се използва повече кафе от необходимото, което се случва често, тъй като повечето хора не отмерват кафето си преди да го приготвят.

Те също така са анализирали разликата между емисиите в канадската провинция Албърта, вторият най-голям замърсител в Канада и тези на Квебек, която има най-ниски емисии.

Всеки път, проучването установява, че традиционното фълтърно кафе създава най-големи количества въглероден диокдид. Това е така, защото количеството смляно кафе, което е необходимо за приготвянето на чаша кафе, е по-голямо от необходимото, както и енергията, която е необходима за загряването на водата и поддържането на кафето топло.

Средно, методът, който отделя второто най-голямо количество емисии, е приготвянето на кафе с френска преса, също заради количеството кафе, което е необходимо, за да се приготви една чаша.

Капсулите за кафе се нареждат чак на трето място. Количеството кафе във всяка капсула е контролирано, което предотвратява свръхконсумация – една капсула пести между 11 и 13 грама кафе, установява проучването.

Инстантното кафе е най-природосъобразният начин за приготвяне на кафе, според резултатите от проучването, тъй като при този метод се използва по-малко кафе, а съдовете за подгряване на вода използват по-малко енергия от традиционната кафе машина.

Как да консумирате кафе с минимален ефект върху околната среда?

На пръв поглед, нещото, което почитателите на кафето не могат да контролират, е колко емисии всъщност създава самото му производство.

"Селскостопанската фаза е най-замърсяваща," казва Лусиано Родригес Виана, който е съавтор на проучването.

Независимо от метода, по който се приготвя кафето, отглеждането и производството на кафени зърна съставлява между 40 и 80% от емисиите, тъй кат изисква интензивно напояване, торене и използване на пестициди.

По тази причина капсулите за кафе не са толкова вредни, въпреки общоприетото мнение, че създават повече физически отпадъци.

"Не смятам, че капсулите са чудодейно решение. Те обаче са добър пример за нашите когнитивни пристрастия", казва Виана. 

Предвид цикъла на живот на една чаша кафе, Виана съветва хората да консумират по-малки количества кафе. Това означава еспресо между 50 и 100 милилитра, или пък да внимават за това да използват само толкова вода и кафе, колкото необходимо за приготвянето на една чаша.

Дори и когато се използват капсули, Виана предупреждава да не се консумират прекалено много кафета, тъй като леснотата с която се приготвя кафето от капсули, може да насърчи хората да консумират повече, което от своя страна създава повече отпадъци.

"Капсулите за многократна употреба са решение за намаляването на количествата отпадъци," допълва той.