Цените на пакетните ваканции и полетите до популярни дестинации са скочили, в сравнение с миналата година, според данните от ново проучване на Which?.

То установява, че резервиралите пакетна почивка за лято 2023 г. между 1 ноември 2022 г. и 3 януари 2023 г. са платили средно с 19% повече, в сравнение с миналата година.

Which? сравнява средните цени за едноседмична почивка в шест популярни дестинации - Испания, Гърция, Португалия, Италия, Турция и Кипър, установявайки, че поскъпването в Гърция е най-рязко, следвана от Италия.

Почивка от седем нощувки в Гърция струва средно с 30% повече, отколкото през 2022 г., със средна цена от около 990 евро на човек за лятото на 2023 г., съобщава Daily Mail.

25 интересни факта за Гърция

Според данни на Travelsupermarket.com, средната цена на ваканционния пакет в Италия се е повишила с 23% - до 865 евро, докато цената на почивка в Турция е скочила с 21% - до 910 евро.

Междувременно, цената на пакетната почивка в Испания се е увеличила с 20 процента до 790 евро – но въпреки значителния ръст на средните разходи, страната все още предлага най-евтините варианти.

В долния край на скалата, цената на пакетно пътуване до Кипър е скочила с 15 процента - до 925 евро.

От шестте популярни дестинации, разгледани от Which?, Португалия може да се похвали с най-малко повишение на цените, като стойността на едноседмичната пакетна почивка скача средно със седем процента - до 805 евро.

Which? събира данни и за полети и хотели, за да види колко тези, които предпочитат да организират пътуването си сами, могат да очакват да похарчат за почивка тази година.

Полетите са отбелязали най-значителен ръст, като цените за този Великден са скочили средно с цели 51 процента, в сравнение с 2022 г.

Използвайки данни от анализатора на самолетни билети Skytra, Which? анализира цените за директни полети до 15 популярни дестинации в Испания, Франция, Италия, Гърция и САЩ от шест от най-натоварените летища в Обединеното кралство.

Полетите до Италия и Гърция са отбелязали най-значителен ръст, като цените на самолетните билети са се повишили със зашеметяващите 71 процента и в двата случая. Още по-лоша новина за портфейлите на пътниците е, че полетите до Франция са скочили с 45%, а тези до Испания с 38%.

Полетите до САЩ, които са с най-високите средни тарифи от 1 745 евро, отбелязват най-малко увеличение на цената - от 31 процента. Обобщените данни сочат, че цената на 63 от 69-те проверени полета се е повишила, в сравнение с миналата година.

Разглеждайки данни, предоставени от Kayak, Which? сравнява средната цена за резервация на три и четиризвездни хотели по Великден 2022 г. и Великден 2023 г.

Средно, цените на хотелите в Обединеното кралство са се повишили с почти една пета (19 процента) - от 115 на 135 евро, като много от местата за настаняване са изправени не само пред по-високи сметки за енергия, но също така и пред необходимостта да плащат по-високи заплати на фона на недостиг на персонал.

Междувременно, цените на хотелите извън Обединеното кралство и Европа са скочили със значителните 23 процента средно - от около 157 за Великден 2022 г. до 194 средно за Великден тази година.

Which? посочва, че европейските хотели са отбелязали най-малки увеличения със средно покачване от 10 процента - от 123 през 2022 г. до 135 евро тази година.

За тези, които могат да планират предварително, изданието препоръчва да резервирате по-рано, за да си гарантирате най-добрата цена.

Ето и още няколко съвета за резервация на почивка на възможно най-добрата цена:

Пътуване извън пиковия сезон

Така наречените „преходни сезони“ - от май до юни и от септември до октомври, като цяло предлагат благоприятни метеорологични условия, но на по-ниски цени.

Which? установява, че средната цена на пакет от седем нощувки за Великден с най-големите туроператори в Обединеното кралство - Tui и Jet2, е с цели 340 евро по-евтин на двойка, отколкото през летните ваканции.

Пътувайте по-рано, например през февруарската междусрочна ваканция, за да се развате на по-ниски разходи с около 700 евро.

Минете на all Inclusive

Резервирането на подобен вариант на пътуване ви дава увереност, че повечето от разходите ви за почивка са покрити в предварителната цена, която плащате. Имате и допълнителното предимство – това ви защитава от валутни колебания.

Изберете туроператора си мъдро

Туроператорите могат законно да налагат допълнителни такси до осем процента от стойността на вашата почивка, ако определени разходи, включително за гориво и данъци, се повишат между момента на резервацията и времето на пътуването.

Which? препоръчва да резервирате с туроператори, които са се ангажирали да не налагат допълнителни такси през тази година. За Великобритания това са Jet2holidays, Kuoni, Trailfinders, Inghams и Hays.

Резервирайте директно в хотела

Според Which? подобна резервация може да ви гарантира най-ниската възможна цена. Сайтът открива най-голяма разлика при резервация на нощувка в луксозен хотел в Париж, който предлага със 76 евро по-ниска цена от най-евтиния онлайн вариант.

Дори ако хотелите могат само да изравнят цената, те често осигуряват безплатни комплименти, като например бутилка вино.