Instagram обяви нова функционалност за приложението, която носи името “тих режим” и има за цел да помогне на потребителите да се концентрират и да поставят граници между тях и близки и последователи.

Когато тази опция е включена, всички известия ще бъдат спрени, а статусът на профила ще се промени на „В тих режим.”

Ако някой изпрати директно съобщение в този период, Instagram ще върне автоматичен отговор, уведомявайки подателя, че е активиран “тих режим”.

И макар новата функционалност да е за всички потребители, от Instagram изглежда се фокусират върху тийнейджърите.

Социалната мрежа я представя като инструмент, който да помогне при ученето и призовава тийнейджърите да включват функцията, “когато прекарват конкретно време в Instagram късно вечер.”

Новата функционалност ще бъде пусната за потребители на приложението в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия, а в бъдеще ще бъдат добавени още държави.

Instagram актуализира и инструментите си за родителски контрол. Когато тийнейджър обнови настройките на профила си, родителите може да получат известие, така че да разговарят със своето дете относно промяната.

Родителите също така ще могат да виждат профилите, които техният тийнейджър е блокирал.

В поредица от изслушвания пред Конгреса през 2021 г. ръководители в Instagram, Facebook, TikTok и бяха подложени на сериозни въпроси във връзка с това как техните платформи могат да отведат младите потребители към зловредно съдържание, да увредят психическото здраве и представите за тялото (най-вече сред тийнейджърките) и как им липсва достатъчен родителски контрол и инструменти за защита на потребителите в тийнейджърска възраст.

От компаниите обещаха да направят промени, а Instagram, по-конкретно, направи много такива. От приложението пуснаха образователен център за родители с източници, съвети и статии от експерти за безопасността на потребителите, както и инструмент, който позволява на родителите да виждат колко време прекарват децата им в Instagram и да задават ограничения на времето.

Друга функционалност на Instagram насърчава потребителите да си вземат почивка от приложението, като им предлага да поемат дълбоко въздух, да си запишат нещо, да проверят списъка си със задачи или да изслушат песен, след като преди това са прекарали предварително определен период от време в приложението.