Instagram бетонира позицията си на любимата социална платформа за инфлуенсъри, най-вече в САЩ.

Според данни на AugustaFreePress.com, общо 45% от всички разходи за инфлуенсър маркетинг в САЩ ще отидат в Instagram през 2022 г На второ място по този показател се нарежда YouTube.  

Щатските рекламодатели се очаква да похарчат общо 4.99 млрд. долара за реклами на инфлуенсъри през 2022 г., сочат данни на Statista. Значителна част от тези пари се очаква да отиде за инфлуенсъри в Instagram. 

Само Instagram се очаква да генерира 2.23 млрд. долара за инфлуенсър маркетинг, съставлявайки 44.7% от целия бюджет.

YouTube, която е собственост на Google, е втората най-голяма платформа за инфлуенсъри в САЩ. Тя се очаква да генерира 948 млн. долара приходи за инфлуенсърите тази година в страната.

Приложението TikTok е най-новият участник на пазара, но вече е наистина популярно сред инфлуенсърите в Щатите. През 2022 г. TikTok се очаква да изпревари Facebook в САЩ на пазара на реклама за инфлуенсъри. Социалната мрежа ще генерира прогнозно 774.8 млн. долара за реклама.

Низходящата тенденция при Facebook по отношение на инфлуенсърите продължава и през 2022 г. Щатските рекламодатели се очаква да похарчат 739 млн. долара за инфлуенсър маркетинг във Facebook тази година.

Данните на Statista показват, че TikTok става все по-популярна сред инфлуенсърите в САЩ за сметка на по-старите платформи, като Facebook и YouTube.Делът на разходите за инфлуенсъри в TikTok е бил едва 5.4% от общите разходи за инфлуенсъри в социалните медии в САЩ през 2020 г. До 2024 г. обаче този дял се очаква да нарасна над три пъти - до 18.5%.

Междувременно, делът на Facebook се очаква да намалее от 19.3% до 13.3% за същия период. Според прогнозите този на YouTube ще се свие от 23.7% през 2020 г. до 17.2% през 2024 г. Тази тенденция се очаква да продължи и след 2024 г.

Интересното е, че борбата за второто място не оказва сериозен ефект върху лидерската позиция. Делът на Instagram от бюджета за инфлуенсър маркетинг се очаква да остане почти без промяна в този период. По този начин тя се очертава като водещата платформа за инфлуенсър реклама в обозримо бъдеще.