Потребителите, които са изплашени от загубата на работа, предстоящата рецесия и трайно високите цени на стоките и услугите през 2023 г., търсят по-изгодни сделки, когато пазаруват, като това включва и магазините за стоки втора употреба.

Търсенето на стоки втора употреба остава голямо, като стойността на този пазар само в САЩ се очаква да достигне 82 млрд. долара до 2026 г., нарастайки близо двойно, в сравнение с 2022 г. (43 млрд. долара).

Точно както правят със седмичните си покупки на храна и нови артикули, като дрехи и обувки, потребителите търсят по-изгодни сделки и на пазара на стоки втора употреба.

“Започнахме да забелязваме това в края на лятото и началото на есента на миналата година,” казва пред CNN Business Саша Шкода, мърчандайзинг директор в компанията за препродажба на луксозни стоки The RealReal.

“Търсенето на по-скъпи луксозни дамски чанти втора ръка намалява, което сваля цените на продуктите от марки, като Chanel, Gucci и Louis Vuitton down.”

В същото време, търсенето на употребявани продукти от марки, като Miu Miu и Bottega Veneta, които традиционно са с по-ниски цени, се повишава.

“Потребителите се притесняват за състоянието на икономиката и не харчат толкова много. Те вече не са готови да платят същата цена за продукт втора употреба, която са плащали миналата година за марки, като Hermes, Gucci и Louis Vuitton,” допълва Шкода.

Според годишния доклад на The RealReal, в последните 90 дни цените на дамските чанти втора употреба са се понижили с 20% за Louis Vuitton, 17% за Gucci, 10% за Hermès и 9% за Chanel.

Като цяло препродажната стойност на луксозните чанти от по-висок клас от тези марки започва да се изравнява, като цените се понижават с 5% в последните шест месеца, казва Шкода.

“Евентуална рецесия, климатичната криза и размириците по света са причините, поради които в началото на 2023 г. потребителите вземат решения за покупка въз основа на стойността,” посочва в доклада Рати Сахи Левеск, главен изпълнителен дректор и президент на The RealReal.

Приемайки по-ниските цени, купувачите на стоки втора употреба вече не са толкова придирчиви към състоянието на артикулите, които купуват.

Търсенето почти се е удвоило за артикули в “прилично състояние”. Този тип артикули, продавани от The RealReal, са средно с 33% по-евтини от продуктите, които се продават в добро или отлично състояние.

Шкода отбелязва, че милениалите и представителите на поколението Z, които основно пазаруват стоки втора употреба, гравитират към по-достъпни съвременни марки, като Miu Miu, Bottega Veneta и Telfar, вместо към артикули с инвестиционна стойност от по-луксозните марки.

Данните от търсенията в уебсайта на The RealReal показват, че перлените бижута, ултра женствените рокли, обувките с нисък ток, костюмите по поръчка, мокасините и брошките се очертават като най-рентабилните модни тенденции на 2023 г., както и модата от края на 90-те и началото на новия век.