Илон Мъск е излъгал, когато обяснил, че е “осигурил“ финансиране с цел да направи Tesla частна.

Това заяви адвокат на инвеститори пред щатски съд, цитиран от Sky News.

След като главният изпълнителен директор на компанията съобщи н Twitter за новите си цели през 2018 г., той получи подкрепата на инвеститорите, което доведе до спад на акциите на компанията, а след това до скок, припомня darik.bg.

Мъск смята да премахне забраната за реклами с политическа цел

Три седмици по-късно Мъск се отказа от плановете си.

Инвеститори, от своя страна, решиха да докажат, че той е направил фалшиви или заблуждаващи изказвания, които са им навредили, и те са понесли загуби през този период.

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

Процесът за измама започна в Сан Франциско във вторник с избор на съдебни заседатели. Той ще продължи три седмици, а Мъск е в списъка на свидетелите.

Адвокатът му обаче твърди в съда, че милиардерът просто е използвал „грешни думи“, когато е туитнал плановете си. „Реално той е бил „сериозен“, когато е заявил своята идея, но се е сблъскал с опозицията на акционерите.“

Мъск се оттегля от Туитър, търси „някой глупав, за да свърши работата“

Жури от девет души ще има за задача да реши дали туитовете на Мъск са повлияли на инвеститорите, дали той е действал съзнателно и дали трябва да бъдат присъдени обезщетения.

Процесът ще бъде възобновен в петък с експертен свидетел, като може да се наложи самият Мъск също да направи изказване.

Парламентът на ЕС кани Мъск да бъде изслушан

Съдията, от своя страна, отхвърли искането на Мъск делото да бъде преместено в Тексас миналата седмица, като милиардерът изрази загриженост, че потенциалните съдебни заседатели в Калифорния ще бъдат предубедени срещу него.

Освен Мъск, са обвинени и Tesla като юридическо лице, и членовете на административния съвет на компанията.